Ordonanta privind Fondul Proprietatea a fost definitivata de Consiliul de Supraveghere si ar trebui aprobata de Guvern la jumatatea lunii iunie, potrivit ministrului finantelor, Varujan Vosganian. "Consultarile cu partidele au fost intrerupte din cauza agendei politice, insa pana in prezent nu au avut observatii de fond", a afirmat Vosganian citat de NewsIn

La sfarsitul lunii aprilie, ministrul economiei si finantelor anunta ca va demara, pe durata a doua saptamani, consultari cu partidele parlamentare pe marginea ordonantei Fondului Proprietatea, astfel incat sa obtina consensul acestora asupra proiectului.

Liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca partidul pe care il conduce este impotriva Ordonantei de urgenta privind Fondul Proprietatea, deoarece nu este de acord cu constituirea acestui sistem "speculativ" care ii ajuta pe "smecherii bursei", si nu pe proprietari.

Conform proiectului de ordonanta de urgenta postat pe pagina de internet a Ministerului Economiei si Finantelor in februarie, Cancelaria Primului Ministru, prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, va emite titluri de despagubire, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman, corespunzator despagubirilor acordate potrivit prezentei legi si care urmeaza a fi valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea lor contra numerar in limitele legii.

Proiectul de ordonanta da posibilitatea ca titlurile de despagubire sa fie vandute, pana la data realizarii conversiei acestora in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau preschimbarea lor contra numerar, pe baza oricarui act juridic translativ de proprietate incheiat in forma autentica, sau ca efect al succesiunii.

Procedurile de listare la Bursa a minim 10% din titlurile companiilor inca necotate, din portofoliul de detineri al Fondului Proprietatea, erau programate sa inceapa pana la data de 31 martie 2007 si sa se incheie pana la 31 august, potrivit proiectului. Vosganian a recunoscut ca termenele prevazute in actualul act normativ sunt deja depasite si ca acestea trebuie corectate.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005.

Fondul Proprietatea are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, iar capitalul sau social este, in prezent, de 3,9 miliarde euro. Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, Londra sau New York. Pana in prezent au fost emise titluri de despagubire a caror valoare depaseste 400 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri