Majorările de dobânzi efectuate de Banca Centrală Europeană încep să aibă efect, dar sunt necesare mai multe pentru a ţine sub control inflaţia, a afirmat Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters.

Knot, care este şi guvernatorul Băncii Centrale din Ţările de Jos, a explicat că a fost de acord cu decizia de joi a BCE de a majora dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază. Dar, a explicat oficialul BCE, el încă sprijină o creştere a dobânzii la facilitatea de depozit de la nivelul actual de 3,25% la 5%, sau chiar mai mult, dacă inflaţia se dovedeşte a fi mai persistentă decât estimările, conform Agerpres.ro.

"Politica noastră monetară funcţionează cu o anume întârziere, astfel încât cele mai semnificative efecte ale deciziilor de până acum încă urmează să fie resimţite", a declarat Knot la postul de televiziune din Ţările de Jos.

Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.

Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7% în aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în martie. Cifra anunţată de Eurostat este uşor peste estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,9%.

Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în mod suprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri