Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va putea vinde pachetele minoritare de actiuni pe Bursa la pretul pietei si nu la valoarea nominala, ca in prezent, potrivit unei ordonante de urgenta privind privatizarea aprobate miercuri de guvern.

Conform ordonantei de urgenta care modifica OUG 88/1997, "AVAS va avea posibilitatea sa vanda pachete minoritare de actiuni la pretul pietei, pret determinat de urcari sau scaderi valorice la Bursa si nu la un pret determinat de valoarea nominala, care induce o limita valorica artificiala si abuziva", se arata intr-un comunicat al guvernului remis NewsIn.

Actul normativ a mai introdus obligatia cumparatorului unui "fluxul viabil" al unei societati de a prelua si a mentine, pentru o anumita perioada de timp, numarul salariatilor. De asemenea, in situatia in care procesul de privatizare este precedat de o restructurare financiara, programele de restructurare trebuie aprobate de conducerea societatii si de adunarea generala a actionarilor. Initierea programelor de restructurare poate fi facuta de institutia publica implicata, dar si de catre societatea comerciala.

Ordonanta a adus completari privind acordarea de credite companiilor, cumpararea de actiuni sau active ale acestora, precum si participarea la majorarea capitalului social. "Completarea a fost necesara pentru a intari angajamentele asumate de AVAS catre Comisia Europeana privind implicarea in acordarea de ajutoare de stat doar in situatii exceptionale si cu respectarea prevederilor legale", precizeaza comunicatul.

Pentru determinarea pretului de oferta, in absenta informatiilor de pe piata reglementata, cat si a datelor fumizate de emitentii la care institutia publica implicata are participatii, ordonanta stabileste modalitati simplificate pentru calculul valorii acestuia.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
1995 - Cuponiada: Primul test al capitalismului picat de Romania
Setari Cookie-uri