Fuziunea subsidiarelor bancare ale UniCredit Group in Romania, HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania, s-a finalizat vineri prin crearea unei noi institutii financiare, UniCredit Tiriac Bank, care se situeaza in primele patru banci de pe piata romaneasca, se arata intr-un comunicat al noii entitati.
Fuziunea din Romania este una dintre primele finalizate in regiunea Europei Centrale si de Est, la doi ani dupa anunatarea fuziunii internationale dintre grupurile HVB si UniCredit. Fuziunea finalizata in data de 1 iunie este a doua in cadrul operatiunilor de pe piata romaneasca ale UniCredit, dupa cea dintre Banca Tiriac si HVB Bank, finalizata pe 1 septembrie 2006.

Comitetul de directie al bancii rezultate in urma fuziunii este format din Rasvan Radu, presedinte executiv (CEO), Melih Mengu, vicepresedinte responsabil de divizia corporate, Andreas Gschwenter, vicepresedinte responsabil de divizia de operatiuni si suport al afacerilor (COO), Marco Cravario, vicepresedinte responsabil de divizia financiara (CFO) si Armin Huber, vicepresedinte responsabil de Divizia Risc (CRO). Dan Pascariu este presedintele consiliului de administratie.

“Am parcurs aceasta tripla fuziune alaturi de clientii nostri”, a declarat presedintele executiv UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu. “Suntem in masura sa spunem ca, dincolo de finantare si de managementul activelor, o relatie solida intre o banca si un client poate fi construita pe corectitudine si incredere reciproca. intr-un mediu puternic competitiv cum este piata bancara, diferenta va fi facuta de calitatea serviciilor, iar UniCredit Tiriac Bank va pune accentul pe consultanta inainte de vanzare”, a adaugat Radu.

Noua banca preia punctele forte pe care le aveau Banca Tiriac, HVB Bank si UniCredit Romania. HVB Bank avea parteneriate solide cu companiile mari si multinationale, avand un portofoliu semnificativ de clienti germani si austrieci, dar si de clienti din categoria private banking. Banca Tiriac era un jucator puternic indeosebi pe segmentul persoanelor fizice si al firmelor mici si mijlocii (IMM), in timp ce UniCredit Romania se concentrase pe companiile romanesti de dimensiuni medii, dar si pe investitorii din Italia si Turcia, se mentioneaza in comunicat.

“Cel mai important lucru pe care am incercat sa-l realizam a fost sa minimizam impactul fuziunii asupra clientilor nostri”, a spus presedintele consiliului de administratie al UniCredit Tiriac Bank, Dan Pascariu. “Fuziunea in sine a fost construita pe ideea preluarii celor mai bune elemente din ambele banci, deci din punct de vedere a finalitatii, clientul nu are decat de castigat”, a incheiat Pascariu.

La sfarsitul primului trimestru al anului 2007, bancile care au fuzionat au inregistrat un profit brut combinat de 83 milioane lei, in crestere 51% comparativ cu rezultatele celor doua banci in perioada similara a anului precedent, iar veniturile totale au crescut cu 17,7% fata de primul trimestru din 2006 pana la 197 milioane lei. Activele celor doua banci care tocmai au fuzionat insumau la finalul lunii martie 12 miliarde lei (3,7 miliarde euro). “Aceste rezultate demonstreaza faptul ca eforturile implicate in derularea procesului de integrare au fost bine echilibrate intre fuziunea legala si tehnica, pe de o parte, si activitatea bancara zilnica, pe de alta parte”, se mai spune in comunicat.

UniCredit Tiriac Bank este o banca universala, o retea de 136 de sucursale in 38 de judete care deservesc peste 600.000 de clienti. Acestia vor putea utiliza servicii bancare transfrontaliere in intreaga retea a grupului UniCredit.

UniCredit Tiriac Bank ofera o gama larga de servicii si produse specializate prin intermediul companiilor membre ale UniCredit Group, prezente pe piata din Romania: UniCredit Leasing Corporation, CA-IB Securities, CA-IB Romania, HVB Insurance Brokers, Pioneer Asset Management, UniCredit Produzzioni Accentrate si HVB Banca pentru Locuinte.

UniCredit Group este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata europeana a serviciilor financiare, cu peste 35 milioane de clienti si 7.000 de unitati bancare in 20 de tari. Unicredit este lider in clasamentul bancilor din Europa Centrala si de Est, cu peste 3.100 de sucursale, in care 65.000 de angajati deservesc 24 milioane de clienti. UniCredit are active totale de 846,4 miliarde de euro si capitalizare de piata de 70 miliarde de euro. in Europa Centrala si de Est, Grupul UniCredit deruleaza operatiuni bancare in Azerbaijan, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia si Ucraina. La acestea se adauga pietele europene mari din Europa Occidentala in care are operatiuni semnificative: Italia, Austria si Germania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri