Dobânzile vor scădea semnificativ în următorul an, ROBOR urmând să ajungă cel mai probabil la 2% în vreme ce dobânzile bancare se vor cifra la aproximativ 5%, consideră Dumitru Nancu, directorul general al Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

”Anul viitor, pe timpul acesta, cred că vom reveni la un ROBOR de circa 2% iar dobânzile bancare vor fi de maxim 5%. Previziunea mea este că IMM-urile vor începe să plătească dobândă de cel mult 5% în 2024”, a declarat Nancu.

Indicele ROBOR reprezintă nivelul mediu al dobânzii la care se împrumută, între ele, băncile din România, în lei, evoluția acestuia fiind legată în special de nivelul de lichiditate existen în piață.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință.

ROBOR și IRCC sunt principalii indici de care depind ratele pe care românii le plătesc pentru creditele contractate.

ROBOR la 3 luni a intrat pe un trend de scădere în ultima perioadă, iar în prezent se cifrează la 6,58%. Recent, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a dat semnalul scăderii dobânzilor anunțând că rata cheie stabilită de banca centrală a ajuns la limita maximă (7% - nivelul din prezent).

Șeful FNGCIMM consideră că scăderea dobânzilor nu va duce la o scădere a interesului pentru programe guvernamentale de garantare pentru susținerea economiei, precum IMM Invest sau Agro IMM.

Valoarea garanțiilor acordate de FNGCIMM în 2022 a ajuns la 19 miliarde lei, în vreme ce valoarea totală a acestor finanțări a fost de 22,8 miliarde lei, ambele cifre în creștere față de anul 2021.

În primele patru luni de anul acesta, finanțările luate prin programele FNGCIMM erau de 4,3 mld. lei.

Programul IMM INVEST PLUS, cu componentele sale, a fost prelungit până la finalul acestui an.

În 2023 au fost introduse noi categorii de beneficiari: start-upuri, întreprinderi mici cu capitalizare de piață medie la componenta IMM PROD; grupurile și organizațiile de producători la componenta AGRO IMM INVEST si noi CAEN-uri eligibile, din domeniul comerțului cu produse agricole, piscicole și produse alimentare, cu excepția băuturilor și tutunului.

FNGCIMM vizează în viitor internaționalizarea activității prin intermediul Asociației Europene a Fondurilor de Garantare – AECM, prin promovarea schimbului de experiență între FNGCIMM și instituții similare cu rezultate excelente din țări mai dezvoltate, cu scopul de a dezvolta noi produse, respectiv de a îmbunătăți caracteristicile instrumentelor gestionate în prezent.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri