Asociaţia CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, prognozează că o inflaţie medie de 8,13% în următoarele 12 luni. Dacă comparăm cu prognoza pe următoarele trimestre a BNR, observăm că economiștii din Banca Națională sunt mai optimiști față de peisajul economic viitor.

În ceea ce privește rata ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează ratele la creditele cu dobândă variabilă în lei, contactate înainte de 2019, analiștii CFA România prognozează să atingă o valoare de 6,22% în următoarele 12 luni.

Analiștii mai estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0528 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 8,13%, cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni. Datele colectate de CFA în luna aprilie mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor (90%) incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,9953 lei/euro.

“Dupa patru luni de cresteri consecutive, componenta de anticipatii a Indicatorului de Incredere a inregistrat o corectie. Consistent cu aceasta corectie, si valoarea de crestere economica anticipata pentru 2023 s-a redus la o valoare sub 3%. Totodata, sondajul confirma ancorarea anticipatiilor de continuare a procesului dezinflationist, rata anticipata a inflatie scazand la cea mai mica valoare din ultimele 12 luni.”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

În ceea ce privește finanțele României, deficitul bugetului de stat pentru anul 2023 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 5,1%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 2,8% în scădere de la 3% în prognoza din luna martie.

Prețurile locuințelor vor stagna sau chiar scădea în următoarele luni

Totodată, anafliștii CFA România prognozează că prețurile locuințelor vor stagna sau chiar vor scădea în următorul an, dat fiind că sunt supraevaluate în clipa de față.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 45% dintre participanţi anticipează o stabilitate a acestora, în timp ce acelaşi procent de 45% dintre participanţi anticipează o scădere în următoarele 12 luni. De asemenea 65% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 30% că sunt corect evaluate.

„Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut in luna aprilie, (cu 2,1 puncte) la valoarea de 55,0 puncte. Aceasta situatie s-a datorat componentei de anticipatii, care a inregistrat o scadere de 4,8 puncte, pana la valoarea de 48,8 puncte. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a continuat sa scada si s-a situat la valoarea medie de 8,13%”, declară Adrian Codirlașu.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de 12 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri