Cel mai mare grup de servicii financiare din Norvegia, DnB NOR Group, a lansat la finalul lunii mai pe Bursa din Luxemburg obligatiuni denominate in lei in valoare de 100 milioane lei cu scadenta dupa zece ani, care ofera un randament anual de 7,1%, potrivit datelor publicate de piata luxemburgheza.
Este al doilea grup financiar norvegian care lanseaza obligatiuni in moneda romaneasca, dupa banca Eksportfinans, care a lansat in septembrie 2006 pe bursa din Londra obligatiuni in lei cu scadenta la trei ani, cu dobanda anuala de 6,50%, in valoare de 175 milioane lei (33,71 milioane lire sterline).

Interesul investitorilor pentru aceste titluri vine in special din diferenta dintre dobanzile oferite de plasamente in lei fata de cele ale altor valute, asociata cu aprecierea leului din ultimii doi ani, considera presedintele Raiffeisen Asset Management, Mihail Ion. "Au gasit o moneda interesanta pentru investitori si de aceea au lansat aceasta emisiune. in plus, in cazul unei emisiuni in lei, se poate face o tranzactie swap pe alta valuta", a spus Ion, citat de NewsIn.

"Swap valutar" este o tranzactie in care doi parteneri schimba la un anumit moment anumite sume exprimate in doua valute diferite, le returneaza in timp conform unei reguli predeterminate ce reflecta platile dobanzii si, posibil, chiar amortizarea sumei initiale.

"Leul este o poveste de succes in acest moment. Dobanzile sunt inca mari, iar leul se afla de doi ani pe un trend de apreciere. Sunt tari mai avansate decat Romania care au traversat deja aceasta perioada", a explicat Ion.

Emisiunea realizata de DnB NOR este a 14-a listata pe Bursa din Luxemburg si a doua realizata in luna mai 2007. Pe 9 mai, Bursa din Luxemburg a listat o emisiune de obligatiuni in lei realizata de Alpha Credit Group PLC, subsidiara din Londra a grupului financiar grec Alpha, care detine a opta banca dupa active de pe piata romaneasca, in valoare de 400 milioane lei, scadenta in cinci ani si randament anual fix de 7,42%. Alpha Credit Group PLC este la a doua emisiune de obligatiuni in lei listata la Luxemburg, prima fiind realizata la inceputul lunii aprilie a acestui an, in valoare de 300 milioane lei, cu scadenta tot in cinci ani si cu o dobanda putin mai mare, de 7,45% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri