Erste Bank va fi market maker pe Bursa de Valori Bucuresti pentru tranzactiile cu titlurile bancii austriece, pentru a prelua riscurile pietei, asa cum procedeaza si pe bursele din Viena si Praga, a declarat, citat de NewsIn, oficialul Erste Ionut Stanimir.

Erste Bank a functionat ca market maker atat pe bursa din Viena, cat si la Praga si va avea acelasi rol la Bucuresti, a spus Stanimir. Market makerul poate fi atat o casa de brokeraj, cat si o banca, daca are capacitatea de a mentine o oferta ferma de pret cumparare si vanzare a unei anumite actiuni, datorita faptului ca este pregatit sa vanda sau sa cumpere la cotatiile publice, a spus Stanimir.

"Un market maker este necesar pentru stabilitatea pietei. in anumite momente, atunci cand apar evenimente care pot influenta pozitiv sau negativ evolutia actiunilor, intervine market maker-ul care preia riscurile de pret, pentru ca are stabilitatea financira necesara si asigura o evolutie lina a cursului, evitand oscilatiile mari de pret. Faptul ca Erste a cerut ca Market maker-ul sa fie operational este normala, data fiind volatilitatea pietei de capital din Romania si nu este decat o masura de protectie", a declarat Adrian Simionescu, director general la Finans Securities.

Market maker-ul vinde si cumpara la cotatii ferme, adica face tranzactiile la pretul stabilit, fara modificari. "Cred ca primul market maker va fi chiar Erste", a estimat Simionescu.

Un "market maker" este o firma care este dispusa sa cumpere sau sa vanda anumite actiuni in mod regulat si continuu, la cotatia de pe bursa. in Statele Unite, acest termen de "market maker" este indeosebi folosit in contextul unor operatori bursieri tip Nasdaq sau in cazul asa numitelor piete OTC, "over the counter". Alte grupuri care fac parte din aceasta categorie, fiind dispuse sa cumpere sau sa vanda actiuni listate la diferite burse, precum New York Stock Exchange, sunt denumite "third market makers". Multi operatori bursieri din pietele OTC, "la ghiseu", beneficiaza de mai mult de un "market maker". Companiile de acest tip trebuie sa fie dispuse sa cumpere sau sa vanda cel putin un anumit numar de actiuni dintr-un pachet achizitionat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Setari Cookie-uri