Raportarea situatiilor financiare ale companiilor pentru primul trimestru a influentat cotatiile
Cotatiile actiunilor listate la Bursa au evoluat in functie de rezultatele financiare anuntate de companii pentru primul trimestru. Majoritatea companiilor care au raportat rezultatele au consemnat cresteri, atat a vanzarilor, cat si a profiturilor. Cotatiile actiunilor in piata au fost influentate semnificativ de raportarile rezultatelor obtinute de companii in primul trimestru al anului. Majoritatea societatilor care au facut aceste raportari au anuntat rezultate financiare bune, astfel ca indicii bursieri au cunoscut cresteri. Totusi, nu se poate spune inca despre Bursa ca a intrat pe un trend crescator.

In prima parte a saptamanii trecute, actiunile Societatilor de Investitii Financiare au evoluat pe un trend ascendent. Investitorii au cumparat aceste actiuni luand in calcul, printre altele, atat rezultatele financiare raportate pentru sfarsitul lunii martie, cat si apropierea datei pana la care puteau achizitiona actiuni SIF ca sa poata beneficia de dividende. Actionarii SIF-urilor au aprobat in adunarile generale distribuirea unor dividende brute cuprinse intre 500 lei/actiune (in cazul SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia) si 650 lei/actiune (la SIF Transilvania si SIF Oltenia).

SIF Moldova va distribui un dividend brut de 600 lei/actiune. In afara de SIF Muntenia care a aprobat ca data de inregistrare 16 mai pentru identificarea actionarilor care vor primi dividendele aferente anului 2004, toate celelalte SIF-uri au stabilit data de inregistrare pe 10 mai, astfel ca ultima zi in care investitorii puteau cumpara actiuni la cele patru SIF-uri ca sa primeasca dividende a fost 5 mai. In aceasta zi, cotatiile actiunilor SIF au scazut, ceea ce arata ca unii investitori au ales sa nu astepte banii din dividende. Desi teoria spune ca dupa trecerea datei ex-dividend cursul actiunilor ar trebui sa scada aproximativ cu valoarea dividendului net pe care societatile il acorda, actiunile SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia au scazut numai cu aproximativ 350 lei, in timp ce actiunile SIF Banat-Crisana au pierdut numai 194 lei (la nivelul preturilor medii).

Un alt element luat in calcul de investitori a fost valoarea dividendelor pe care aceste societati urmeaza sa le primeasca de la Banca Comerciala Romana si de la Banca Romana pentru Dezvoltare, care au aprobat distribuirea unor dividende aproape duble fata de anul precedent. Oltchim a inregistrat pe primele trei luni ale anului in curs un profit net de 305 miliarde de lei, mai mult de jumatate din suma pe care conducerea combinatului si-a propus sa o obtina in tot anul 2005. Cifra de afaceri realizata in aceasta perioada a fost de 3.364 de miliarde de lei. Bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2005, aprobat de actionari, prevede o cifra de afaceri de 15.155 de miliarde de lei si obtinerea unui profit de 582 de miliarde de lei.

Si Artrom Slatina a raportat pentru primele trei luni ale anului rezultate in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, cifra de afaceri realizata a fost de 932 miliarde de lei, aproape de trei ori mai mare decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce profitul a crescut pana la 50 de miliarde de lei. Banca Comerciala Carpatica a anuntat o crestere de aproape 50% a profitului pe primele trei luni ale acestui an. Profitul brut raportat de banca este de 46 miliarde de lei, in timp ce profitul net se ridica la 39 de milioane de lei. Printr-un comunicat de presa, conducerea bancii afirma ca profitul net de pe primul trimestru este cu 8% mai mare fata de bugetul de venituri si cheltuieli care prevede realizarea unui profit net de 108,6 miliarde de lei.

TOPUL CELOR MAI VANDUTE ACTIUNI
/
Tranzactiile cu actiunile celor cinci Societati de Investitii Financiare au totalizat saptamana trecuta peste 319 miliarde lei, ceea ce reprezinta 44% din valoarea tuturor tranzactiilor incheiate la Bursa. Apetitul investitorilor pentru aceste actiuni a fost dat de apropierea datelor de inregistrare pentru dividende.
Variatie saptamanala 2,54%
Nr. actiuni tranz. 9,68 mil.
Pret minim 11.600 lei
Pret maxim 12.800 lei
*) prognoza 1 iunie 2005

TOPUL CELOR MAI BUNE EVOLUTII DE PRET

Rezultatele bune raportate de Antibiotice Iasi pentru primul trimestru al anului au ridicat cotatia actiunilor in piata. In primul trimestru, societatea Antibiotice a obtinut un profit de 68 miliarde lei, de aproape trei ori mai mare decat cel raportat pentru aceeasi perioada a anului trecut.
Variatie saptamanala 17,50%
Nr. actiuni tranz. 1,68 mil.
Pret minim 6.000 lei
Pret maxim 7.050 lei
*) prognoza 1 iunie 2005

TOPUL CELOR MAI SLABE EVOLUTII DE PRET
/
Dupa trecerea datei de inregistrare care identifica actionarii care primesc dividendele pentru anul 2004, actiunile SIF Moldova au scazut. Desi teoria spune ca dupa data ex-dividend pretul actiunilor ar trebui sa scada cu valoarea dividendului net, acest lucru nu s-a intamplat, cotatia SIF Moldova scazand numai cu 357 lei.
Variatie saptamanala -3,81%
Nr. actiuni tranz. 4,92 mil.
Pret minim 10.000 lei
Pret maxim 11.000 lei
*) prognoza 1 iunie 2005


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri