Expunerea grupului Coface in Romania a ajuns la valoarea de 1,125 miliarde de euro la sfarsitul primului trimestru, fiind in crestere cu 50% fata de sfarsitul anului trecut, cand expunerea totala era de 750 milioane de euro.
“Cresterea s-a datorat in special impactului aderarii, ca urmare a increderii tot mai mari in piata romaneasca”, a explicat presedintele Coface Romania, Cristian Ionescu.

Coface Romania a inceput activitatea de asigurari prin intermediul Coface Austria Kreditversicherung AG Sucursala Romania in luna aprilie a acestui an.

Coface Romania a lansat doua tipuri de asigurare de credit, una interna si alta de export. Printre riscurile asigurate, Cristian Ionescu a precizat falimentul sau neplata prelungita ca principale riscuri asigurate ale produsului promovat pe piata romaneasca, iar pentru politele de export se poate acoperi si riscul politic, care presupune asigurarea impotriva intrarii partenerului de afaceri in incapacitate de plata din cauza unei masuri guvernamentale abuzive sau a unei situatii politice instabile, precum revolutie, razboi civil.

Coface asigura 85% din valoarea totala a unui contract sau a intregii cifre de afaceri. Prima de asigurare se calculeaza ca procent din cifra de afaceri, si poate varia in medie intre 0,3% si 0,8%. Perioada maxima de credit este de 120 de zile de la data facturarii.

Coface asigura afacerile unei companii pana la nivelul limitei de credit, care se calculeaza in functie de mai multi factori, din care riscul de tara, informatii despre piata, analiza economica sectoriala sau istoricul de plata al asiguratilor.

Avantajele companiei care acceseaza o asigurare de credit sunt securizarea incasarilor si a profitului aferent, optimizarea portofoliului de clienti, concentrarea pe afacerea proprie si consultanta gratuita pentru aceesarea unei astfel de asigurari.

Sunt excluse de la asigurare vanzarile intre companii asociate, vanzarile de bunuri platite in avans, sumele ce depasesc limitele de credit acordate, livrarile dupa refuzarea limitei de credit, livrarile catre companii declarate in insolventa si vanzarile catre stat.

Directorul general Coface Romania estimeaza pentru anul in curs o crestere a companiilor care intra in procedura de faliment similara cu cea din 2006. “Daca in 2005 numarul falimentelor a crescut cu 60%, iar anul trecut cu 50%, pentru acest an estimez o crestere tot de 50%”, a mentionat Ionescu.

Pentru a evita o astfel de situatie, directorul companiei a recomandat si asigurarea creantelor, pe langa asigurarea activelor tangibile. “Companiile isi asigura activele tangibile precum proprietati, utilaje, dar neglijeaza sa isi asigure creantele, care reprezinta in medie 40% din totalul activelor. Neincasarea creantelor are un puternic impact negativ asupra lichiditatii si veniturilor companiei”, a precizat Ionescu. Totodata, acesta a precizat ca asigurarea de credit comercial elimina riscul de neplata si sporeste siguranta afacerii.

Cu o experienta de peste zece ani in Romania, Coface urmareste incasarea integrala a sumelor neincasate. Plata despagubirii se va face in termen de 30 de zile in caz de faliment, de la deschiderea procedurii de faliment si inscrierea creantei asiguratului in tabelul de creditori. Plata despagubirii se face in maximum cinci luni, in caz de neplata prelungita.

Coface Romania, sucursala grupului Coface Austria Kreditversicherung, a fost infiintata in octombrie 1996. Cifra de afaceri a Coface Romania a atins la sfarsitul lui 2006 nivelul de 1,6 milioane euro, iar cresterea a fost de 70% anual, in ultimii trei ani de activitate. Informatiile de credit au avut la sfarsitul anului trecut o pondere de 55% din cifra de afaceri, iar managementul creantelor o pondere de 45%.

Coface este una dintre cele mai mari companii de asigurari de credite din lume, cu o cota de piata estimata de 18% la nivel mondial si, totodata, lider pe piata globala a asigurarilor de credite pentru exporturi, cu o cota de piata de 25%. Activitatea Coface urmareste patru linii de business: asigurari de credit comercial, agentie de rating de companii, managementul creantelor si factoringul.

Expunerea grupului Coface pe plan international era la 31 martie 2007 de 340 miliarde euro. Sectoarele cu cea mai mare expunere sunt retail (8%), industrie alimentara (6,5%), constructii (6,2%), industria metalurgica (6%), materiale de constructii (4,2%) si industria chimica (3,9%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri