Aviva este a doua companie de asigurari care a primit autorizare pentru constituirea unei societati de administrare a pensiilor private obligatorii (Pilonul II), dupa ING Asigurari de Viata, a anuntat Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Doua procente din contributia la asigurarile sociale de stat ale participantilor urmeaza sa fie transferata catre aceste fonduri in primul an de activitate a pilonului II, dupa care contributia transferata va fi majorata cu 0,5% pe an, pana la 6% in opt ani, potrivit datelor publicate de CSSPP.

„Aviva va investi pana la 100 milioane de euro in noua companie de pensii si va avea pana la 20 000 de agenti de marketing, care le va vorbi romanilor despre produsele de pensii", a declarat presedintele SC Aviva Societate de administrare a unui Fond de Pensii Privat SA, Adrian Allott.

Peste patru milioane de salariati vor contribui la o pensie privata obligatorie si 600.000 vor contribui la o pensie facultativa in primii cinci ani. Aproximativ trei milioane de angajati vor adera la sistemul pensiilor obligatorii (pilonul II) anul acesta, pana in 2011 urmand sa li se alature inca un milion. La pensiile facultative (pilonul III), circa200.000 de clienti vor intra in sistem de anul acesta, numarul acestora urmand sa creasca la 600.000 de participanti in primii trei ani, potrivit CSSPP.

Aviva a primit autorizarea pentru fondul de pensii facultative “Pensia Mea” (pilonul III) pe 15 mai, de la CSSPP si a trecut deja la colectarea de contributii de la viitorii participanti.

O persoana poate contribui la sistemul pensiilor facultative cu maximum 15% din venitul lunar brut si poate beneficia de un venit suplimentar dupa implinirea varstei de 60 de ani. Contributiile la pilonul III sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro pentru angajator si 200 de euro pentru angajat, se mai arata in comunicatul de presa.

Fondul de pensii facultative “Pensia Mea”, administrat de Aviva Asigurari de Viata, are 75% din structura activelor in instrumente financiare cu venit fix si 25% in actiuni cotate. Instrumentele financiare cu venit fix sunt reprezentate din titluri de stat pe termen lung, obligatiuni corporatiste si municipale, precum si alte instrumente de investitii de pe piata monetara. Actiunile cotate la bursa locala sunt cele aflate in compozitia BET (indexul Bursei de Valori Bucuresti) si BET FI (indexul financiar BSE).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Provizioanele au “mușcat” serios din profitul ING România în primul trimestru
Setari Cookie-uri