Fitch a confirmat ratingul A- atribuit BCR si perspectiva stabila asociata calificativelor, deoarece acestea reflecta sustinerea puternica a actionarului majoritar, Erste Bank, relateaza NewsIn.
Totodata, Fitch mentine ratingul pentru credite pe termen scurt la "F2", cel individual la "C/D" si cel de sprijin la nivelul "1", potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Ratingul "A-", asociat creditelor pe termen scurt si ratingul de sprijin reflecta potentialul foarte mare de sustinere de care beneficiaza BCR din partea actionarului sau majoritar, Erste Bank, spune Fitch. Erste Bank detine 69% din actiunile BCR. Ratingul atribuit de Fitch grupului bancar Erste Bank este A, cu perspectiva stabila.

Ratingul individual reflecta franciza interna foarte puternica, profitabilitatea solida si imbunatatirile asteptate in ceea ce priveste managementul riscurilor si oferta de produse care urmeaza restructurarii bancii.

"De cand controlul BCR a fost preluat de Erste Bank, in toate afacerile bancii au fost identificate o serie de proiecte importante", a spus directorul Fitch pentru grupul institutiilor financiare, Tim Beck.

"Restructurarea BCR ar trebui sa conduca la imbunatatiri in toate sectoarele bancii, mai ales in ceea ce priveste sectorul managementului riscurilor si al ofertei de produse. In cazul in care are succes, ratingul individual al BCR ar putea fi imbunatatit", a adaugat Tim Beck.

Restructurarea include imbunatatirea si extinderea posibilitatilor de lucru cu clientii, la fel ca si o mai buna administrare a functiilor interne. Restructurarea ar trebui sa se incheie pana la sfarsitul lui 2007 si mijlocul anului 2008, arata raportul Fitch. BCR a numit recent un al saselea vicepresedinte executiv, care sa coordoneze integrarea BCR in grupul Erste Bank, spune Fitch.

Erste Bank este unul dintre cei mai mari investitori din Europa Centrala si de Est, iar BCR este un obiectiv strategic al Erste Bank. Operatiunile din Europa Centrala si de Est ale Erste Bank au generat in total aproape 50% din castigurile grupului din 2006.

Erste Bank a preluat 61,9% din actiunile BCR in octombrie 2006. Intre timp, participatia Erste Bank la BCR a crescut la 69,15%. Restul pachetului de actiuni este detinut de cinci companii de investitii private din Romania.

BCR este cea mai mare banca din Romania si gestioneaza aproximativ 31% din depozitele de retail la sfarsitul lui 2006.

Pe 25 aprilie, Moody's a urcat ratingul puterii financiare al Bancii Comerciale Romane (BCR) de la D- la D, a atribuit ratingul Baa1/Prime-2 depozitelor in moneda nationala si a mentinut calificativul Baa3/Prime-3 pentru depozitele in moneda straina, a informat, miercuri, agentia de rating.

Toate ratingurile BCR beneficiaza de o perspectiva stabila, iar calificativul Baa3/Prime-3 pentru depozitele in moneda este constrans de ratingul suveran al Romaniei, a mentionat agentia Moody's.

Moody's Investors Service a publicat miercuri noile ratinguri pentru trei banci din Romania, ca parte a aplicarii noului sistem de analiza (JDA) si a aducerii la zi a metodologiei de calculare a ratingului puterii financiare a bancilor (BFSR). Aceasta din urma evalueaza puterea financiara intrinseca a bancilor fara a lua in calcul factorii externi.

Ratingul S&P pentru datoriile pe termen lung, in valuta si in lei, ale BCR este de “BBB-”, cu o perspectiva stabila atribuita de agentia de evaluare a riscurilor financiare. Un rating de BBB semnifica arata o capacitate adecvata a institutiei de a-si indeplini angajamentele financiare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri