Moneda nationala s-a depreciat ieri pana la 3,2721 lei/euro, de la 3,2606 lei/euro cat era marti, ca urmare a ordinelor de cumparare de valuta ale investitorilor straini cu plasamente in tarile din regiune, sustin analistii.
Euro era cotat in deschiderea sedintei valutare locale la 3,2650 lei, la un nivel similar cu cel de marti seara, dar dupa primele ore de tranzactionare euro a recuperat terenul pierdut in ultimele doua zile si s-a apreciat la 3,2730 lei.

Leul ar putea sa isi mentina tendinta de apreciere in lunile urmatoare, astfel incat la finalul anului cursul valutar sa fie de 3,15-3,20 lei/euro, daca economia isi mentine traiectoria actuala iar deficitul bugetar este tinut in frau, a declarat, citat de NewsIn, analistul Eugen Radulescu.

"Vine ziua in care mergand cu frana pusa, cum suntem noi in prezent, masina sa nu mai porneasca. Acest moment nu este pentru 2007 sau 2008, dar din 2009 ne putem pune aceasta problema ", a mai spus fostul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu. El a aratat ca unele institutii publice genereaza birocratie si pun piedica dezvoltarii economiei.

In schimb, leul ar putea sa isi schimbe tendinta actuala de apreciere fata de euro, astfel incat spre finalul anului sa piarda teren in fata monedei europene pana la 3,40-3,45 lei/euro, ca urmare a unei probleme majore ce ar putea sa apara in una din tarile emergente, a declarat, citat de NewsIn, Dragos Cabat.

"Cred ca la un moment dat, la sfarsitul anului, tendinta aceasta de apreciere a leului se va inversa. Acest fenomen ar putea fi determinat de un eveniment extern major, cum ar fi un razboi in Iran sau o problema intr-o tara emergenta precum China, care a inceput sa se confrunte cu unele dificultati", a precizat vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat.

Problemele ar putea incepe daca executivul scapa din mana fraiele bugetului public, a explicat Radulescu. El considera ca guvernul a facut deja un pas in acest sens "cand a inceput sa dea banii pentru Dacii".

Cursul valutar si-ar putea continua tendinta de apreciere pentru ca exporturile au o tendinta de crestere, in pofida accentuarii deficitului comercial. "In ciuda unui deficit de cont curent mare, avem totusi cresteri ale exporturilor cu 16%, pe fondul aprecierii monedei nationale, ceea ce inseamna ca mai exista loc de dezvoltare", a mai spus fostul presedinte al CEC.

In ce priveste investitiile, Eugen Radulescu crede ca aderarea la Uniunea Europeana reprezinta un pas important pentru Romania si a explicat ca Erste Bank nu ar fi platit 3,7 miliarde de euro pentru Banca Comerciala Romana (BCR) daca aceasta nu era dintr-o tara care urma sa adere la Uniunea Europeana.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri