Potrivit unui studiu, dat publicitatii de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, doar patru procente dintre romani sunt foarte bine informati in legatura cu sistemul de pensii administrate privat, in timp ce peste jumatate sunt doar putin informati, iar 32% nu stiu absolut nimic despre pensiile private, anunta NewsIn.

Cu toate acestea, majoritatea romanilor (77%) considera ca introducerea pensiilor private oblibatorii de la 1 ianuarie 2008 este o initiativa buna. Sapte procente dintre respondenti nu sunt de acord cu aceasta initiativa, iar alte sapte procente au indoieli ca este un lucru bun.

Prezent la lansarea studiului, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a spus ca guvernul ar trebui sa demareze o campanie intensa de promovare a sistemului de pensii private, pentru ca mai este foaste putin timp pana cand romanii vor fi obligati sa opteze pentru un fond administrat privat.

Citeste si:

Totodata, liderul sindical a precizat ca romanii sunt "intoxicati" cu informatii false despre beneficiile pensiilor private, mai ales ca administratorii de fonduri private si-au inceput deja campaniile pentru atragerea de clienti. In opinia lui Dandea, guvernul trebuia sa faca o campanie de informare neutra inainte ca administratorii privati sa inceapa sa-si faca publicitate, pentru ca oamenii sa opteze pentru un fond sau altul in cunostinta de cauza.

Studiul "Varstele de pensionare, pensiile private obligatorii si alte aspecte relationate cu pensiile - opinii ale romanilor" a fost realizat de IMAS, la cererea Centrului Parteneriat pentru Egalitate. Interviurile au foat realizate in perioada 10-17 mai, pe un esantion de 1.244 de persoane peste 18 ani, iar marja de eroare aste de +/- 2,8%.