Bursa de Valori Bucuresti va suspenda intre 18-20 iunie tranzactiile speciale efectuate pe segmentul XMBS al pietei Rasdaq, dedicat negocierilor extrabursiere, pentru modificari de ordin tehnic, in urma carora aceste tranzactii se vor raporta intr-o sectiune distincta.

Programul de tranzactionare a actiunilor in aceasta piata va fi extins de la doua ore zilnic la trei ore zilnic, in intervalul 10:30 - 13:30. Tranzactiile speciale, de tip "deal", a caror piata principala este segmentul XMBS se vor raporta intr-o sectiune distincta a pietei.

"Segmentul XMBS, bazat pe un sistem de negociere cu cotatii informative, a fost in anul 2005 solutia tehnica adecvata pentru tranzactionarea unui numar de cateva mii de emitenti cu lichiditate scazuta. Obiectivele principale ale acestei solutii au fost atinse in cele mai bune conditii: translatarea tuturor emitentilor de pe platforma PORTAL a Bursei Electronice RASDAQ pe platforma ARENA a Bursei de Valori Bucuresti, in perioada premergatoare fuziunii dintre cele doua societati si reducerea costurilor de operare pe ansamblul pietei", se precizeaza in comunicatul BVB.

"Cresterea lichiditatii pe segmentul XMBS inregistrata in ultimele luni, atingerea unei valori a tranzactiilor de peste 135 milioane lei intr-o perioada de 3 luni in anul 2007 (comparativ cu mai putin de 20 milioane de lei intr-o perioada similara a anului 2005) justifica o noua abordare a acestui segment al pietei RASDAQ. Fuziunea dintre BVB si Bursa Electronica Rasdaq (BER), fiind o etapa deja incheiata, creeaza premisele abordarii unei strategii unitare in ceea ce priveste gestionarea tuturor pietelor bursiere aflate in administrarea BVB", se mai mentiona in comunicat.

Analiza efectuata de BVB a condus la concluzia ca mecanismul de descoperire a pretului de tip “deal” cu cotatii informative, nu mai corespunde actualului stadiu de dezvoltare a pietei bursiere, strategia BVB de a favoriza cresterea transparentei si lichiditatii pietei justificand o noua abordare a segmentului XMBS.
BVB a hotarat ca, incepand cu data de 21 iunie 2007, tranzactiile pe Piata Rasdaq - segmentul XMBS, desfasurate prin intermediul sistemului Arena Automated Exchange Platform, sa aiba urmatoarele caracteristici: tranzactionare de tip “order-driven” (licitatie), fara predeschidere, pachetul minim fiind de o actiune, pretul va fi cotat cu doua zecimale, pretul de referinta va fi pretul mediu ponderat din piata XMBS din sedinta precedenta in care s-au efectuat tranzactii, posibilitate de vanzare in asteptare "pending-in".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ASF a facut lista masurilor luate pentru promovarea BVB