Un fond de garantare va fi creat pana la sfarsitul anului si va alimentat de toate fondurile de pensii private ce vor primi avizul arbitrului sistemului, pentru a acoperi riscul contribuabililor la falimentul unei companii de gestionare a fondurilor, a declarat, citat de NewsIn, Mircea Oancea presedintele CSSPP .

"Cele aproximativ zece fonduri care se va infiinta pana la sfarsitul anului vor fi obligate sa creeze un fond de garantare, pentru a restitui banii contribuabililor la fondul care s-a desfiintat din varii motive. Desi sansele ca acest lucru sa se intample este aproape imposibil noi trebuie sa luam o astfel de masura", a spus Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Banii care vor fi depusi la acest fond nu vor proveni din activele persoanelor care au cotizat ci din conturi separate ale fondurilor respective. Fondul de garantare trebuie sa ramana pentru a fi utilizat numai in cazul in care compania da faliment, dar nu va acoperi situatia in care randamentul promis de administratorul fondului respectiv nu a fost indeplinit.

"Sa spunem ca in momentul in care ai incheiat contractul ti s-a promis ca la pensionare vei primi zece lei si tu vei lua numai opt nu fondul de garantare iti va da cei doi lei, ci administratorul pentru ca nu a ajuns la randamentul promis. Pentru pilonul II sunt in curs de avizare noua fonduri, noi ne asteptam la vreo 10-12", a adaugat acesta.

Pana la ora actuala doar patru administratori de fonduri de pensii private au primit avizul pentru functionare: ING Asigurari de viata, AVIVA Asigurari de viata, BCR Asigurari de viata si Alliantz- tiriac Societate de administrare a fondurilor de pensii private.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
2013 ASF, numiri politice, revocari si falimente in 5 ani de existenta