BRD - Groupe Societe Generale a castigat vineri circa doua miliarde de lei (aproximativ 600 milioane euro) la valoarea de piata, depasind 5,6 miliarde de euro. dupa ce actiunile bancii au inregistrat cea mai spectaculoasa variatie a pretului din ultimul an.
Titlurile BRD - GSG s-au apreciat cu 12%, atingand un maxim istoric de 26,10 lei, in sedinta de vineri a Bursei de Valori Bucuresti, fiind influentate, sustin brokerii, de scadenta de la bursa din Viena, unde se joaca indicele ROTX si in a carui componenta actiunile BRD au o pondere de peste 25%.

Vineri, actiunile BRD au inregistrat cea mai mare valoare tranzactionata din piata, de 23,68 milioane lei (7,3 milioane euro), din care 19,59 milioane lei pe segmentul regular si 4,1 milioane lei prin intermediul a trei tranzactii speciale de tip "deal". Lichiditatea titlurilor BRD a reprezentat 39% din rulajul total al Bursei, care a fost de 60,74 milioane lei (18,67 milioane euro). "Cele trei deal-uri din jurul orei 13.25 au fost intr-un fel semnalul pentru tranzactiile cu pachete mari de pe piata regular, din acel moment incepand aprecierea in forta a actiunilor BRD, de la 24,10 lei, pana la 26,10 lei. Pretul crescand treptat au aparut la vanzare si pachete mari, care de obicei nu prea sunt lasate in piata", a spus, citat de NewsIn, Gigi Uleia, broker la Prime Transanction.

Pe segmentul regular, al tranzactiilor comune, s-au transferat 781.500 actiuni BRD, reprezentand 0,11% din capitalul social, la un pret mediu de 25,10 lei. Titlurile BRD au inchis la cotatia de 26,10 lei, in crestere cu 12% fata de sedinta anterioara, stabilind un nou maxim istoric, concomitent cu maximul istoric stabilit de indicele compozit al bursei, BET-C.

"Astazi am avut un volum neobisnuit de mare pentru BRD, fiind al doilea ca marime din acest an, dupa cel din sedinta din 14 martie, numai ca de aceasta data actiunile BRD au mers spre un maxim istoric, comparativ cu sedinta din martie, cand actiunile BRD au coborat vertiginos cu aproape 9%, spre 20 de lei. si atunci, ca si acum se remarca o anumita corelatie cu indicele ROTX, jucat la Viena. Atunci, pe 14 martie, BVB a anuntat ca urmeaza sa se modifice ponderea titlurilor BRD in cadrul indicelui ROTX. Astazi, a fost ziua scadenta pentru contractele jucate pe ROTX la Viena. De asemenea, astazi, titlurile Petrom Bucuresti (SNP) au urcat cu aproape 2%, iar poderea actiunilor SNP in cadrul indicelui ROTX este de circa 21%.

Celelalte titluri care au o pondere ridicata, de peste 20%, in cadrul indicelui ROTX sunt actiunile Banca Transilvania (TLV), care au contrabalansat intr-un fel valoarea indicelui ROTX, scazand cu 3,3% pe BVB. Prin cresterea sustinuta a cotatiilor titlurilor BRD, ponderea tuturor actiunilor in cadrul indicelui a scazut, titlurile BRD tragand indicele in sus si marindu-si ponderea pana la 28,41%", a comentat pentru NewsIn Gigi Uleia.

Potrivit lui Uleia, "ramane de vazut ce se va intampla cu titlurile BRD in urmatoarele sedinte. Daca pretul actiunilor nu se va retrage in jurul nivelului de 23-24 lei, inseamna ca in piata a intrat un investitor mare".
In urma sedintei de vineri, capitalizarea BRD a ajuns la 18,19 miliarde lei (5,6 miliarde euro), reprezentand 22,10% din capitalizarea BVB, fiind in continuare a doua ca valoare dupa cea a Petrom Bucuresti (SNP), care este de 29,74 miliarde lei (9,18 miliarde euro).

"Cred ca in cazul BRD SocGen fie a actionat un fond, fie se asteapta informatii cu privire la activitatea companiei", a comentat Adrian Manaila, director la casa de brokeraj Elda Invest.

"Titlurile BRD SocGen par sa aiba un comportament mai bun in ultimii doi ani, comparativ cu titlurile Bancii Transilvania, si probabil ca investitorii se asteapta la o stabilizare a pretului la cotatia de 25,00 lei", a comentat Adrian Lupsan, broker la Intercapital Invest.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri