Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, in depozite cu scadenta la o luna, oferta de 1,984 miliarde lei a celor 11 banci comerciale participante la licitatie, la o dobanda anuala de 7,25%, a declarat, pentru NewsIn, seful departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank, Monica Angelescu.
Dobanzile interbancare locale la depozitele pe termen scurt in lei au crescut usor in prima parte a zilei, in asteptarea licitatiei pentru depozitele la o luna, la care BNR ofera o dobanda egala cu cea de politica monetara, respectiv de 7,25% pe an.

"Banca centrala a atras 100% din oferta bancilor prezente la licitatie, de 1,984 miliarde lei (616,53 milioane euro), iar ulterior dobanzile au scazut usor la 5,5-6,0% pe an si e de asteptat sa mai scada pana la sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii", a spus Angelescu.

Banca centrala a atras la licitatia similara de saptamana trecuta 1,334 miliarde lei, ce au reprezentat tot 100% din oferta bancilor participante la licitatie.

BNR a reinceput de acum doua saptamani sa atraga integral oferta bancilor prezente la licitatia pentru depozitele la o luna. De la sfarsitul lunii aprilie si pana la finalul lunii mai, banca centrala nu a mai atras bani de la bancile comerciale in depozite la o luna. BNR a preferat sa "injecteze" lei in piata prin licitatii de tip repo la o saptamana, decat sa faca "sterilizari", deoarece bancile s-au confruntat in acea perioada cu o lipsa semnificativa de lichiditate.

Cursul afisat luni de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu peste doi bani (0,66%) fata de euro, de la 3,2395 lei/euro, cat era vineri, la 3,2180 lei/euro, nivel ce nu a mai fost atins din 17 septembrie 2002, cand banca centrala a afisat un curs de 32.003 lei vechi (echivalentul a 3,2003 lei noi) pentru un euro.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 6,13% pe an, fata de 6,06% pe an cat era la sfarsitul saptamanii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a crescut la 6,94% pe an, de la 6,81% pe an, cat era vineri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri