Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte au infiintat Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR), pentru promovarea si dezvoltarea activitatii de economisire-creditare in sistem colectiv, dar si pentru acordarea de consultanta in domeniu.
"Prin infiintarea Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ, incercam sa promovam interesele bancilor pentru locuinta printr-o singura voce. Este inca nevoie de un efort sustinut pentru dezvoltarea sistemului de economisire-creditare pentru domeniul locativ in Romania. in plus, experienta altor tari arata ca o astfel de asociatie are o contributie mult mai eficienta in activitatea de promovare decat daca acest lucru ar fi facut de fiecare institutie in parte", a declarat Ionut Costea, presedintele ABDLR si director general al Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Asociatia este condusa de un presedinte si un vicepresedinte, fiecare ales pentru un mandat de un an, prin rotatie, dintre membrii Asociatiei, se arata intr-un comunicat comun al celor doua banci.

"Chiar daca momentan asociatia noastra reuneste doar doua entitati, cat de curand numarul membrilor va creste", a afirmat Petre Tulin, presedintele HVB Banca pentru Locuinte si vicepresedinte al Asociatiei.

Produsele de economisire - creditare sunt relativ noi pe piata bancara romaneasca, aparute in 2004 si promovate de bancile pentru locuinta. In Romania, in prezent exista doua astfel de banci, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte.

Filozofia produselor consta in combinarea unei etape de economisire cu una de creditare. In acest sens, cei care incheie contracte de economisire-creditare trebuie sa economiseasca o perioada de timp dupa care pot obtine credite cu dobanzi foarte avantajoase, mult sub nivelul pietei.

Pe toata perioada de economisire, clientii primesc la soldul economisit o prima de stat, care in acest moment este de 15% pe an, dar nu mai mult de 150 de euro, si o dobanda oferita de banca.

Creditele obtinute pot fi folosite doar pentru imbunatatirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, contructie sau cumparare de locuinte.

In tarile europene aceste produse au fost foarte bine primite. Pana in prezent au fost incheiate 45 milioane de contracte de economisire-creditare, dintre care sase milioane numai anul trecut.

Atat Raiffeisen Banca pentru Locuinte S.A. cat si HVB Banca pentru Locuinte S.A. sunt membre ale Federatiei Europene a Bancilor de Economisire Creditare.

Anul trecut, RBL a lansat si activitatea de creditare catre clientii care au economisit o perioada minima de timp, iar volumul creditelor a ajuns la finalul lui 2006 la 2 milioane euro si este estimat sa atinga 50 milioane euro la sfarsitul acestui an.

HVB Banca pentru Locuinte a incheiat anul 2006 cu active in valoare de 42,4 milioane lei (12,5 milioane euro), dupa cum arata datele Bancii Nationale a Romaniei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri