Euro s-a depreciat in prima ora de tranzactionare de la 3,2000-3,2050 lei la 3,1870-3,1920 lei, dupa care euro si-a revenit usor pana la 3,1900-3,1950 lei. Pana la jumatatea zilei, euro a coborat la 3,1635-3,1695 lei/euro.
"Dupa declaratia de vineri dimineata a guvernatorului (Mugur Isarescu - n.r.) la Zurich ca BNR nu va interveni direct pe piata valutara decat daca vor exista motive profunde de ingrijorare, leul s-a apreciat cu circa doi bani fata de euro pana la 3,17 lei/euro", a spus seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitriu, citat de NewsIn.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, prezent la Zurich, a declarat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va interveni in mod direct in piata pentru a stopa intarirea leului decat in cazul in care ar fi "profund ingrijorata" de nivelul aprecierii, informeaza Reuters
Guvernatorul BNR a facut aceasta afirmatie cu ocazia sarbatoririi centenarului Bancii Centrale Elvetiene, precizand ca nu elimina in totalitate posibilitatea luarii unei astfel de masuri, a spus Reuters, citand agentia MNSI.
"Atat timp cat nu suntem profund ingrijorati cu evolutiile pe piata valutara nu vom interveni, politica pe care am preferat-o in ultimii doi ani", a declarat Isarescu.
Pe pietele internationale, dolarul a oscilat, in prima parte a zilei de vineri, intre 1,3380 si 1,3432 dolari/euro, iar in jurul orei 14:00, ora Romaniei, cotatia era de 1,3427 dolari/euro.
Cursul afisat vineri de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu peste doi bani (1,02%) fata de dolar, de la 2,3911 lei/dolar, cat era vineri, la 2,3666 lei/dolar. Dolarul nu a mai fost cotat la un nivel similar de sase ani si noua luni, respectiv din 15 septembrie 2000, cand banca centrala a afisat un curs de 23.666 lei vechi (echivalentul a 2,3666 lei noi) pentru un dolar.
Piata financiara romaneasca nu tranzactioneaza direct moneda americana, dar banca centrala calculeaza raportul leu/dolar in functie de evolutia pietelor financiare internationale.
Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de vineri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 9,88% pe an fata de 1,78% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a crescut la 15,38% pe an, de la 3,94% pe an, cat era joi.
Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pe o zi) in lei au crescut brusc vineri dimineata de la 4,5-8,0% pe an, cat erau la prima ora, pana la 12-20% pe an.
"Cresterea brusca a dobanzilor a venit ca urmare a cererii mari de lei din partea investitorilor straini, pentru a-si putea finanta pozitiile deschise pe lei. De asemenea, bancile comerciale au nevoie de lichiditati in lei cu care sa isi completeze rezervele minime obligatorii", a spus analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila.
Ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii este pe 23 ale lunii, in vreme ce taxele si impozitele trebuie platite la bugetul de stat pana pe 25 ale lunii.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: