Boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar putea cobori dobanda de politica monetara pana la 7%, de la un nivel anual de 7,25%, la sedinta de astazi, intr-o incercare de a stopa aprecierea execesiva a leului, aflat \"sub asediu\", se asteapta analistii pietei financiare.
"Ma astept ca BNR sa scada rata dobanzii de politica monetara de la 7,25% la 7,00% pe an, iar motivul singular ar fi aprecierea leului", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, citat de NewsIn.

Leul s-a apreciat de la inceputul anului cu 5,32% fata de euro (aproape 18 bani), de la 3,3560 lei/euro, cat era pe 3 ianuarie, pana la 3,1774 lei/euro, cat era cursul oficial anuntat pe 22 iunie de BNR. Fata de dolar, leul a castigat, in aceeasi perioada, 17 bani (6,73%), de la 2,5374 la 2,3666 lei/dolar.

"Cred ca banca centrala o sa scada luni rata dobanzii de politica monetara cun 0,25 sau 0,50 puncte procentuale, dar cel mai probabil pana la 7,00% pe an. Aprecierea leului din ultima vreme ar fi un motiv care ar sustine o asenmenea masura. Un alt motiv ar fi si faptul ca evolutia de pana acum a inflatiei e foarte buna. Nu vad de ce nu ar mai diminua banca centrala dobanda de politica monetara mai ales ca leul este sub asediu", a spus analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila, citat de NewsIn.

Hancila a explicat ca inflatia e la un nivel foarte bun, chiar daca in ultimele doua luni a revenit usor, dar "asta nu a avut legatura cu politica monetara a BNR, ci cu preturile administrate si cele volatile care nu sunt influentate de aceasta".

In ce priveste rezervele minime obligatorii, Hancila a precizat ca se asteapta ca banca centrala sa inceapa sa le scada abia spre sfarsitul anului.

"E posibil ca BNR sa scada rata dobanzii de politica monetara cu cel putin 0,25% , daca nu chiar cu 0,50%, in primul rand din cauza aprecierii leului si in al doilea rand ca urmare a performantei inregistrate de inflatie", a spus si seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Dumitru a mai spus ca nu se asteapta neaparat ca BNR sa scada rata rezervelor minime obligatorii, dar a atras atentia ca la ultima sa sedinta banca centrala a anuntat ca va continua "procesul de armonizare a Regulamentului privind regimul rezervelor minime obligatorii potrivit standardelor Bancii Centrale Europene". In acest sens, "urmatoarea miscare ar fi sa scoata din baza de calcul rezervele minime obligatorii in valuta la depozitele cu scadenta mai mare de doi ani", a explicat Dumitru.

"Cred ca BNR va scadea dobanda de politica monetara cu 0,25% la 7,00%. Cred ca e firesc sa o scada, avand in vedere inflatia, care nu este un pericol", a declarat directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.

O scadere a dobanzii cheie a BNR ar putea fi in acelasi timp o incercare indirecta de oprire a aprecierii leului si de temperare a intrarilor de capitaluri speculative, a explicat Voinea.

"Nu stiu cand va reduce banca centrala rezervele minime obligatorii, dar ar fi firesc sa o faca. Cred ca rezervele minime vor fi scazute drastic in cursul acestui an, dar nu pot sa spun cand", a adaugat Voinea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri