Leul urca la o noua cotatie maxima a ultimilor sase ani si noua luni fata de dolar

Leul a urcat luni la o noua cotatie maxima a ultimilor sase ani si noua luni fata de dolar, ca efect combinat al mentinerii monedei nationale in apropierea cotatiei maxime a ultimilor cinci ani fata de euro si al deprecierii dolarului in fata monedei europene pe pietele internationale.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere a monedei nationale cu 53 lei vechi (0,22%) fata de dolar, de la 2,3666 lei/dolar, cat era vineri, la 2,3613 lei/dolar. Dolarul nu a mai fost cotat la un nivel similar de sase ani si noua luni, respectiv din 14 septembrie 2000, cand banca centrala a afisat un curs de 23.574 lei vechi (echivalentul a 2,3574 lei noi) pentru un dolar.

Piata financiara romaneasca nu tranzactioneaza direct moneda americana, dar banca centrala calculeaza raportul leu/dolar in functie de evolutia pietelor financiare internationale.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat, in prima parte a zilei de luni, "Publicarea vineri a raportului US Philadelphia Fed, care a aratat cea mai puternic avans din aprilie 2005, a sporit sansele ca Federal Reserve sa pastreze dobanda cheie la 5,25% in acest an", a spus, citat de NewsIn, analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila.

Drept urmare, dolarul s-a depreciat vineri dincolo de pragul suport de 1,3440 unitati/euro, iar in prima parte a zilei de luni s-a mentinut la cotatii intre 1,3439 si 1,3475 dolari/euro. in jurul orei 14:30, ora Romaniei, cotatia era de 1,3458 dolari/euro.

Fata de euro, leul se mentine in apropierea cotatiei maxime din ultimii cinci ani. Cursul afisat luni de BNR arata o usoara depreciere a monedei nationale cu 8 lei vechi fata de euro pana la 3,1782 lei/euro, de la 3,1774 lei/euro, cat era vineri, in asteptarea deciziei de politica monetara a bancii centrale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri