BVB. Societatile de investitii au captat, saptamana trecuta, atentia jucatorilor
Preturile actiunilor au continuat sa scada si saptamana trecuta, fapt reflectat de indicii bursieri. Brokerii vorbesc despre o perioada de acumulare, care va dura pana ce vor intra ceva mai multi bani pe piata, mai ales din partea investitorilor straini, inca reticenti. De asemenea, piata asteapta cu infrigurare listarea de noi companii la BVB, private sau de stat. In sfarsit, rezultatele financiare ale societatilor pe primul trimestru ar mai putea stimula interesul investitorilor.

Saptamana trecuta, BET s-a depreciat cu 3,8%, mai ales din cauza titlurilor BRD si Petrom, care au o pondere semnificativa in cosul acestui indice. BET-C a pierdut 3,1%, in conditiile in care actiunile Siretul Pascani si Petrolexportimport au suferit cea mai mare scadere a cotatiilor, cu 20%, dupa cum afirma brokerii. Indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a depreciat cu 2,6%, mai afectate fiind titlurile SIF 4 Muntenia. Pe fondul unei lichiditati reduse, valoarea totala a tranzactiilor de la bursa a fost de 693 miliarde de lei.

Tranzactiile cu actiuni SIF 1 Banat-Crisana au dominat net piata. Daca nu s-ar fi realizat transferuri cu tiluri SIF 1, lichiditatea s-ar fi situat la nivelul de anul trecut, in conditiile in care preturile sunt duble, a precizat pentru Averea directorul general al societatii de brokeraj Intercapital Invest, Razvan Pasol. De altfel, singurii emitenti care au captat piata din perspectiva valorica, au fost SIF-urile. Nu doar dividendele au atras jucatorii, ci, mai ales, posibilitatea ca Parlamentul sa ia in discutie initiativa legislativa privind majorarea pragului maxim de detinere din capitalul social de la 0,1% catre 5%, dupa cum afirma brokerul de la Intercapital Invest. 63% din tranzactiile bursei, efectuate saptamana trecuta, au fost realizate de SIF-uri. Cu toate acestea, evolutia nefavorabila a SIF 4 Muntenia a tras in jos indicele BET-FI.

Lichiditatea se va mentine redusa si saptamana viitoare

Pe piata obligatiunilor au avut loc transferuri doar de obligatiuni corporatiste provenite din sectorul bancar, ce au totalizat 25,8 miliarde de lei. Principala emisiune de obligatiuni tranzactionata a fost cea a BRD.

La Bursa Electronica Rasdaq (BER) s-au tranzactionat 23,8 milioane de actiuni, cu o valoare totala a transferurilor de 326,8 miliarde de lei. Rompetrol Bucuresti (VEGA) ramane pe primul loc in topul celor mai tranzactionati emitenti, cu un rulaj de 7,8 miliarde de lei, aferent unui volum de 10,8 milioane de actiuni.

Pentru saptamana viitoare, brokerii estimeaza o usoara revenire pe plus a indicilor. Cateva elemente care ar putea inviora cotatiile ar fi tranzactiile profitabile facute recent de unele SIF-uri, prezentarea datelor financiare pe primul trimestru al acestui an de catre Petrom si BRD, apropierea datei de inregistrare la care actionarii Impact vor primi actiuni gratuite, dar si dreptul de a subscrie actiuni la un pret redus, declara Razvan Pasol. Acesta nu se asteapta insa ca lichiditatea sa creasca, mai ales ca Petrom va fi suspendata de la tranzactionare pentru desfasurarea AGA.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri