Bancile nu au achizitionat titluri de stat cu scadenta la doi ani si au solicitat dobanzi mai mari pentru cele cu maturitate de trei ani, la scurt timp dupa anuntarea datelor statistice privind cresterea inflatiei in luna aprilie, care a determinat revenirea ratei anuale la doua cifre.

La licitatia organizata joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru Ministerul Finantelor Publice, Trezoreria a respins toate ofertele pentru obligatiunile la doi ani, considerand ca dobanda solicitata e prea ridicata. Emisiunea similara lansata la 5 mai a avut o dobanda de 7,5%. Dobanda titlurilor la trei ani a crescut la 8%, cu 0,1 puncte peste nivelul de la 5 mai. Finantele au vandut obligatiuni de 1.000 de miliarde de lei, conform programului.

Pe de alta parte, obligatiunile de stat cu termen de cinci ani au fost adjudecate la o dobanda de 7,8%, egala cu cea de saptamana trecuta. Valoarea adjudecata a fost insa de doar 865 de miliarde de lei, fata de nivelul programat, de 1.500 de miliarde de lei.
Majoritatea titlurilor au fost cumparate de banci in cont propriu si doar o mica parte in contul clientilor.

Institutul National de Statistica a anuntat, joi, ca rata inflatiei a crescut, in luna aprilie, la 1,8%, comparativ cu 0,3% in luna martie, in principal in urma majorarii preturilor la gaze naturale. Astfel, inflatia raportata la luna aprilie a anului trecut a revenit la 10%, nivel sub care s-a mentinut din luna noiembrie 2004.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca puseul inflationist din aprilie nu va duce la ratarea tintei de inflatie pentru acest an, de 7%.

Incadrarea in program presupune pastrarea indicatorului intr-o banda de variatie, care va fi facuta publica la jumatatea acestui an, cand se va anunta si obiectivul pentru 2006.

Piata avanseaza doua scenarii de interval, cu o banda de variatie de 6% - 8%, sau o marja mai mare, de 5,5% - 8,5%.