Leul a urcat luni la o cotatie maxima a ultimilor sase ani si zece luni fata de dolar, ca efect combinat al aprecierii monedei nationale fata de euro si al celei europene fata de dolar pe pietele internationale.

Cursul afisat luni de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu peste 3 bani (1,46%) fata de dolar, de la 2,3246 lei/dolar, cat era vineri, la 2,2907 lei/dolar. Dolarul nu a mai fost cotat la un nivel similar de sase ani si zece luni, respectiv din 30 august 2000, cand banca centrala a afisat un curs de 22.895 lei vechi (echivalentul a 2,2895 lei noi) pentru un dolar.

Piata financiara romaneasca nu tranzactioneaza direct moneda americana, dar banca centrala calculeaza raportul leu/dolar in functie de evolutia pietelor financiare internationale.

De la inceputul acestui an, leul a castigat 24 bani (9,72%) fata de moneda americana. Leul s-a apreciat in ultimele 12 luni cu 50 bani (18,06%) fata de dolar.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat, in prima parte a zilei de luni, de la 1,3526 la 1,3590 dolari/euro, iar in jurul orei 14:00, ora Romaniei, cotatia era de 1,3580 dolari/euro.

"In ultima vreme, moneda europeana se apreciaza fata de cea americana, mai ales ca Federal Reserves (banca centrala a Statelor Unite - n.r.) a mentinut rata dobanzii de politica monetara si s-a aratat rezervata in ce priveste o posibila crestere a acesteia in viitor", a spus, citat de NewsIn, analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila.

Fata de euro, leul a atins luni o cotatie maxima a ultimilor cinci ani si o luna, de 3,1112 lei/euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Barbu, IT Smart Systems: Omnichannel, abordarea căștigătoare pentru bănci
Setari Cookie-uri