Valoarea bunurilor finantate de societatile de leasing din Romania ar putea urca de la 3,26 miliarde euro in 2006 pana la 3,5 - 4 miliarde euro in acest an, ca urmare a cresterii economice si a puterii de cumparare, a declarat, citat de NewsIn, directorul de marketing al VB Leasing, Octav Dumitrescu.

Piata de leasing din Romania a ajuns la 3,26 miliarde de euro in 2006, in crestere cu 62% fata de anul anterior, cand a inregistrat nivelul de 2 miliarde de euro.

"Dezvoltarea sectoarelor de distributie, logistica, transporturi si constructii sunt alti factori care ar putea stimula cresterea pietei de leasing", a precizat Dumitrescu.

In opinia lui, segmentul echipamentelor este in plina ascensiune si continua sa se dezvolte cu cel putin 25% pe an, deoarece exista necesitatea retehnologizarii fabricilor din Romania, ca urmare a cerintelor impuse de Uniunea Europeana si a cresterii economice generale pe care Romania o inregistreaza, dar si a investitiilor.

In schimb, sectorul IT si cel medical prezinta cel mai scazut interes pentru societatile de leasing, deoarece exista riscul de neplata a bunurilor, iar revanzarea lor este dificila, a mai spus Octav Dumitrescu.

Companiile de leasing ale bancilor detineau, in 2006, 75% din piata, societatile de leasing independente 17,5%, iar companiile captive (care fac parte dintr-un grup financiar dezvoltat in jurul activitatilor bancare) aveau o pondere de 7,5%, potrivit datelor centralizate de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) si de Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).

Leasingul financiar a reprezentat, anul trecut, 98% din totalul activelor finantate, in timp ce restul a fost dat de leasingul operational. Leasingul extern a reprezentat, in 2006, sub 1% din valoarea pietei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si