Moneda nationala s-a depreciat in sedinta de ieri, in conditiile in care cotatiile se apropiau din nou de pragul de 3,1 lei/euro, banca centrala realizand o noua interventie indirecta, potrivit dealerilor

Local currency and debt products strategy

Economistii ING Bank Romania estimeaza ca leul se va deprecia la 3,45 lei/euro in urmatorul an, ca urmare a incercarii bancii centrale de a tempera aprecierea monedei nationale in conditiile adancirii deficitului de cont curent si a scaderii gradului de acoperire cu investitii straine directe.

"Credem ca banca centrala este pusa pe treaba si nu va lasa piata sa supraevalueze leul, ci va impinge treptat cursul leu/euro in sus", se arata in raportul 'Local currency and debt products strategy' intocmit de economistii ING Bank.

Analistii ING cred ca interventia indirecta a bancii centrale este un joc periculos si se asteapta ca banca centrala sa intervina in mod direct in piata valutara. Acestia au estimat ca interventia BNR pare sa fi fost o incercare de a apara nivelul de 3,10 lei/euro.

"Este de asteptat ca relaxarea politicii fiscale si politica irationala salariala si de pensii sa adanceasca si mai rau dezechilibrul extern. Ca urmare, ne asteptam ca, la sfarsitul lui 2007, deficitul de cont curent sa creasca la 13,8% din produsul intern brut (PIB) si sa fie acoperit in proportie de numai 50% de investitii straine directe. In acest context, ne asteptam ca leul sa se deprecieze pana la 3,45 lei/euro in urmatoarele 12 luni", se arata in studiul economistilor ING Bank Romania.
<artfile>30934_1.pdf#30934_2.pdf#30934_3.pdf</artfile>

Economistii bancii prevad deprecierea treptata a leului fata de euro in urmatoarele 12 luni, ca urmare a nivelului nesustenabil al deficitului de cont curent. Deficitul de cont curent era de 11,6% din PIB la sfarsitul primului trimestru din acest an, iar economistii ING se asteapta la o accelerare a acestuia, "ca urmare a cererii interne mari si a aprecierii monedei nationale"

Gradul de acoperire a deficitului de cont curent cu investitii straine directe a scazut de la 91%, cat era la sfarsitul anului trecut, pana la 70% la sfarsitul lunii aprilie.

Leul a castigat fata de euro peste 4% in luna iunie si a urcat pana la cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani. Dupa ce a scazut la 3,09 lei/euro pe piata interbancara pe 2 iulie cursul s-a retras la 3,1150 lei/euro, ca urmare a ordinelor de cumparare de valuta venite de la o banca locala importanta. Economistii ING Bank Romania au avut, drept urmare, sentimentul ca au asistat la o interventie indirecta a bancii centrale in piata valutara, mai ales ca "banca locala importanta" a continuat sa cumpere valuta in urmatoarele doua zile si a reusit sa urce euro la 3,15 lei.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cursul de schimb a coborat dupa cresterile din primele zile ale saptam