Avansul minim cerut de banca pentru acordarea unui credit ipotecar va fi de 15%. "Dupa lansarea creditului ipotecar, vom introduce noi produse de retail, pentru a ne dezvolta pe acest segment", a adaugat Pascu.
Intervalul de doua saptamani necesar pentru lansarea produsului bancar la care se vor aplica noile norme este necesar pentru efectuarea pregatirilor necesare, care includ modificari in sistemul informatic si instruirea personalului, a mentionat directorul general adjunct al ATEbank Romania.
Noile norme interne de creditare ale ATEbank Romania prevad un grad maxim de indatorare al clientilor de 60% din veniturile nete eligibile, nivel care este cel mai scazut dintre normele interne validate pana in prezent de banca centrala. "Avem o abordare prudentiala, pentru ca suntem la inceput pe acest segment. Vom acorda insa, pe viitor, derogari clientilor pe care ii cunoastem bine", a precizat Pascu.
La stabilirea "venitului minim eligibil", banca scade din veniturile nete ale clientilor un "cos minim de subzistenta" de 700 de lei pentru o familie din doua persoane, la care se adauga 150 de lei pentru fiecare copil in intretinere si 250 de lei pentru fiecare adult. "Ca si alte banci, acceptam si codebitori", a mentionat directorul general adjunct al ATEbank Romania.
ATEbank Romania este a cincea banca de pe piata romaneasca care are normele "stampilate" de banca centrala, dupa Alpha Bank Romania (pe 8 mai), BRD - Groupe Societe Generale (pe 25 mai), Volksbank Romania (pe 5 iunie) si Banca Comerciala Romane (BCR) (pe 12 iunie).
Mindbank - actuala ATEbank Romania era, la finalul anului trecut, a treizecea banca de pe piata romaneasca dupa active, cu o cota de piata de 0,20%, potrivit datelor bancii centrale. Banca are o retea de 12 unitati si ofera servicii financiare in special firmelor medii si populatiei, in lei si valuta.
ATEbank a devenit actionar majoritar al Mindbank in august 2006, cand a anuntat ca a finalizat achizitia a 55,83% din actiunile Mindbank. Ulterior, ATEbank si-a majorat participatia in subsidiara romaneasca la 87,21%. Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti (UCECOM) Bucuresti detine 8,67% din actiunile ATEbank Romania, restul capitalului social fiind detinut de diverse persoane fizice si juridice. ATEbank Romania are un capital social de 116 milioane lei (36,9 milioane euro).
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: