ING Bank Romania estimeaza ca in 2007 inflatia va fi sub previziunile initiale, leul se va intari peste asteptari si banca centrala va mentine constanta dobanda sa de poitica monetara la o rata anuala de 7%, arata un raportul ING, prezentat miercuri de economistul sef Ciprian Dascalu.
"Ne ajustam estimarile initiale pentru 2007 la o inflatie mai joasa, o cota constanta a dobanzii cheie de 7% si un leu mai puternic". "Totusi", spune Dascalu, "noi credem ca in 2008 vom fi martorii unor fluctuatii considerabile ale cursului euro-leu, ale inflatiei si ale ratei dobanzii cheie", se arata in raportul intitulat "Romania, pe cat de bine se poate".

Analistii ING Bank Romania au revizuit in urcare prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul 2008, de la 5,7% la 6,3%, ca urmare a accelerarii procesului de convergenta si imbunatatirii capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, potrivit raportului Romania Economic Outlook, citat de NewsIn.

ING mentine insa estimarea privind cresterea economica din acest an, de 6,5%, in ciuda riscului mare a unui an agricol slab din cauza secetei, ca urmare a avansului puternic al cererii de pe piata interna.

"Perspectivele Romaniei de crestere economica pe termen scurt au coborat, insa este probabil sa ne surprinda si sa depaseasca previziunile in urmatorii doi ani. Acest lucru se datoreaza in parte cererii interne puternice, atat din partea sectorului privat, cat si al celui public", se arata in raportul ING Bank, publicat miercuri.

Cresterea economica a fost "impresionanta" in Romania in ultimii sapte ani, iar efectele cele mai vizibile ale acesteia sunt majorarea salariilor, scaderea somajului, temperarea inflatiei si adancirea deficitului de cont curent, spun analistii ING. "Dupa o asemenea performanta, intrebarea inevitabila care ne vine in minte este: cat vom mai putea continua in acest ritm? Este o intrebare legitima, pentru ca ‘pietele emergente’ sunt cunoscute ca fiind piete volatile, iar perioada actuala de stabilitate a acestora reprezinta oarecum o surpriza placuta", se arata in raport.

Analistii ING Bank mentioneaza ca Romania a avut ca particularitate faptul ca reformele economice realizate in perioada 2000 - 2005 au fost insotite de reducerea deficitelor fiscale, ceea ce nu reprezinta o caracteristica a tarilor "emergente".

"Din pacate, aceasta atitudine reformatoare pare sa fi disparut din momentul in care Romania a devenit tara membra a Uniunii Europene. Suntem de fapt ingrijorati ca incetinirea reformei va frana actuala crestere economica impresionanta, iar in acest moment asistam la un nivel maxim atins de economia romanesca pentru urmatoarea perioada", se mentioneaza in raportul ING Bank.

Totusi, analistii ING considera ca economia romaneasca se supraincalzeste, lucru dovedit de adancirea deficitului de cont curent la 11,6% din produsul intern brut (PIB) la finalul primului trimestru al acestui an, precum si de excesul cererii interne si de cresterea presiunilor inflationiste.

"Luand in calcul aceasta imagine a economiei, nu ne asteptam la o reducere a poverii deficitului de cont curent. Estimam chiar o adancire a dezechilibrului extern si am urcat prognoza de deficit de cont curent la 13,8% din PIB la finalul anului 2007 si la 13,9% din PIB la sfarsitul lui 2009", se spune in raport.

Cresterea economica a incetinit la 6% in primul trimestru al anului, ca urmare a incasarilor mai slabe din taxa pe valoarea adaugata (TVA). "Aceasta problema a fost rezolvata in aprilie si ar trebui sa se vada intr-o crestere economica mai mare in al doilea trimestru", se arata in raport.

Totusi, pe termen lung, actualul ritm de crestere economica este considerat de analistii ING ca fiind nesustenabil, insa unele surpreize pozitive ar putea veni dinspre investitiile straine directe in productie de tehnologie mai inalta, chiar daca limitate de o piata a muncii restruictiva, precum si din partea sectorului agricol, care este insa unul volatil.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri