Atunci cand piata locala nu mai satisface nevoile de finantare ale companiilor listate, acestea incearca sa identifice noi oportunitati. Istoria multor societati internationale de renume demonstreaza ca prezenta actiunilor si la alte burse usureaza finantarea activitatii si le accelereaza dezvoltarea.

Pentru a raspunde nevoii de finantare a companiilor romanesti, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va infiinta un nou segment de piata, destinat companiilor mici si mijlocii. Segmentul new-market, aflat in constructie, va fi destinat companiilor recent infiintate, din industrii dinamice si care vor inregistra un ritm de crestere peste media nationala, a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB. Pentru a fi admisa pe acest nou segment, o companie trebuie sa indeplineasca anumite conditii privind domeniul de activitate sau rezultatele financiare, dar acestea nu vor fi la fel de drastice precum cele de admitere la categoria I sau a II-a a Bursei, a precizat Stere Farmache.

BVB mai este viabila?

Desi bursa de la Bucuresti nu a ajuns la nivelul unei burse dezvoltate, mai poate oferi emitentilor solutii pentru finantare, a concluzionat directorul BVB. Argumentele sale au fost ritmul accentuat de crestere a bursei in ultimii doi ani, care a imprimat dinamism pietei, cresterea economiei nationale, perspectiva integrarii in UE, imbunatatirea succesiva a ratingului de tara, liberalizarea contului de capital, procesul accentuat de dezinflatie si alinierea cadrului legislativ la standardele europene. In acest fel, reprezentantii bursei spera sa atraga la BVB si companii straine, pentru care exista deja un sector separat.

Desi oficialii sunt optimisti, analistii sustin ca piata romaneasca de capital nu mai poate oferi resurse importante pentru companiile deja listate. Razvan Pasol, director general la Intercapital Invest, a afirmat ca, din pacate, in Romania, piata de capital ramane in mare masura o piata de schimb, si nu o piata de finantare a societatilor comerciale. In primele trei luni ale acestui an, mai mult de jumatate din tranzactiile incheiate la BVB au fost datorate rezidentilor persoane fizice, in timp ce investitorii institutionali, atat rezidenti, cat si nerezidenti, au avut o pondere de 16% si respectiv de 25% din tranzactii. Acesta poate fi si motivul pentru care, in septembrie 2004, reprezentantii Impact Bucuresti au anuntat ca vor lua in considerare listarea la Bursa din New York, in urma propunerilor primite de la un grup de intermediari americani.

Listarea duala, o alternativa

O posibilitate de finantare pentru companiile romanesti este listarea si la alte burse. Printre avantajele majore s-ar numara accesul la surse de finantare la un nivel cu mult peste ceea ce poate oferi piata de capital din Romania, dar si aportul de imagine extraordinar, a precizat Razvan Pasol.
Adrian Stanciu, director Corporate Department in cadrul Ieba Trust, a mentionat ca printre avantajele listarii si pe alte piete mai sunt cresterea volumului tranzactiilor, a lichiditatii actiunilor, protectia mai buna a micilor investitori, precum si cresterea bazei actionarilor. Dintre companiile deja prezente la BVB, la listarea duala ar trebui sa se gandeasca cele mari si profitabile, capabile sa suporte costurile destul de ridicate ale dublei listari, sustin analistii.

Pentru companiile nelistate, Cristian Tudorescu, analist la Vanguard, recomanda in primul rand listarea pe piata autohtona, din cauza costului ridicat al cotarii pe bursele straine si mentinerea la cota pe o piata dezvoltata. Pe de alta parte, prin listarea in prealabil la BVB, actionarii actuali ai societatilor respective ar dobandi exercitiul transparentei, al atragerii de fonduri suplimentare pentru dezvoltare, respectiv de investitori puternici in structura actionariatului, fara a pierde controlul asupra afacerii lor, a concluzionat Tudorescu.

Proceduri complicate pentru straini

Listarea si pe alte burse este riscanta totusi intrucat nu se poate estima interesul investitorilor pentru actiunile respective. Strainii au manifestat, in ultimul an, o atractivitate sporita pentru actiunile romanesti, dar procedura de investitie prea complicata, care prevede utilizarea unui broker local si transferul de fonduri, a reprezentat un impediment in cresterea ponderii fondurilor strainilor la BVB, a explicat Razvan Pasol. In situatia in care actiunile romanesti ar fi disponibile pe pietele pe care acesti investitori plaseaza bani in mod traditional, dificultatile operationale ar disparea, iar accesul investitorilor la titlurile romanesti ar fi mult usurat.

Londra pare o solutie buna

Daca la nivel mondial se constata dorinta tot mai mare a companiilor de a figura si la bursa din New York, bursele europene sunt usor evitate. O solutie pentru companiile in dezvoltare ar fi listarea pe AIM (echivalentul segmentului actiuni necotate de la BVB) al Bursei de la Londra (LSE). Anul trecut, acest segment a atras 61 de noi companii din afara Angliei, iar majorarile de capital realizate au totalizat un miliard de dolari. Totodata, in acest an, oficialii bursei londoneze estimeaza ca inca 400-500 de noi companii internationale vor fi listate pe segmentul AIM.

Un avantaj ar fi accesul mai facil la fondurile institutionale, care au o pondere de aproximativ 99% din tranzactii. Acest fapt este de natura sa creasca stabilitatea investitiei. Alte beneficii de care se poate bucura o companie de pe AIM vizeaza cresterea succesului emitentului in ceea ce priveste achizitiile ulterioare, cresterea valorii de piata sau posibilitatea recompensarii salariatilor.

Costuri mai mici

Listarea si mentinerea pe segmentul AIM implica, in comparatie cu piata principala a bursei londoneze sau cu bursa americana, costuri mai mici. Spre exemplu, pentru admiterea pe segmentul AIM, un emitent trebuie sa plateasca 8.000 de dolari, iar pentru mentinerea pe piata inca 8.000 de dolari. In schimb, la bursa din New York sunt necesari 150.000 dolari la admitere si 250.000 de dolari pentru mentinere, iar comisioanele anuale variaza intre 35.000 de dolari si 500.000 dolari. Admiterea unui emitent la NASDAQ costa 100.000 de dolari, mentinerea la cota inca 150.000 de dolari, iar comisioanele anuale se situeaza intre 21.225 dolari si 60.000 de dolari.

De asemenea, costul listarii la AIM reprezinta numai 10% din valoarea fondurilor care vor fi obtinute de companie. In cazul unei capitalizari bursiere de 15 milioane de dolari, comisioanele pentru contabili si raportari financiare sunt intre 100.000 si 300.000 de dolari, comisioanele pentru casele de avocatura - intre 50.000 si 150.000 de dolari, pentru broker intre 2 si 4% din valoarea ofertei initiale, iar prospectul si documentele - intre 28.000 si 470.000 de dolari.

Britanicii sunt mai permisivi

Conditiile de admitere a unei societati pe segmentul AIM sunt mult mai permisive decat cele practicate la alte burse straine, inclusiv piata principala de la LSE (official list). Pentru AIM nu se impune un procent minim de actiuni detinute public, nu exista o limita de functionare a companiei inainte de listare, procedura este rapida (patru-sase luni din momentul alegerii consultantului) si nu exista limite privind capitalizarea.
In schimb, pentru a fi admisa pe official list, o companie straina ar trebui sa aiba minimum 25% din actiuni detinute de public, sa fi derulat activitate in ultimii trei ani si sa aiba o capitalizare minima in functie de categoria la care vor figura.

Conditiile de listare la NYSE prevad ca numarul actionarilor sa fie de 5.000, minimum 2,5 milioane de actiuni sa fie detinute public, cu o valoare de 100 milioane de dolari, iar capitalizarea globala sa atinga 500 milioane dolari sau 750 milioane de dolari, in functie de tipul de evaluare. Criteriile financiare solicitate la NYSE prevad ca suma agregata a profiturilor inainte de taxe in ultimii trei ani sa fie de 100 milioane de dolari, profiturile inainte de taxe sa fie de minimum 25 milioane de dolari pentru fiecare din ultimii doi ani, iar veniturile - de 75 milioane de dolari sau 100 milioane de dolari.

Pentru NASDAQ, o companie trebuie sa aiba un capital social de 15 milioane de dolari, profituri inainte de taxe de un milion de dolari, 1,1 milioane de actiuni detinute public, cu o capitalizare de 8 milioane de dolari, numarul actionarilor trebuie sa fie de 400 si minimum trei specialisti sa se ocupe de actiunile respective.

Accesul la Bursa insularaPe langa listarea directa prin oferta publica initiala, o companie deja listata la BVB are doua alternative pentru a figura pe segmentul AIM, a precizat avocatul Cristina Virtopeanu, arbitru in cadrul BVB. O varianta ar fi infiintarea in Anglia a unei societati noi (vehicul), care sa preia actiunile companiei romanesti ce doreste sa fie listata la Londra, urmand ca titlurile emise de acest vehicul sa fie listate pe AIM. In acest caz, compania-vehicul se loveste insa de insuficienta prevederilor legale cu privire la stabilirea pretului de oferta in actiuni, si nu cash. Cea de-a doua varianta prevede ca societatea romaneasca sa incredinteze actiunile unui depozitar, acesta urmand sa emita certificate de depozit care vor fi ulterior listate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri