Romania ocupa pozitia a treia, dupa Letonia si Estonia, in topul celor mai bine pozitionate tari recent aderate in Uniunea Europeana pentru a face fata schimbarilor demografice, potrivit unui studiu al Allianz, care analizeaza sistemele de pensii ale mai multor tari europene.
In cadrul topului realizat de Allianz, Romania a obtinut aproape patru puncte, plasandu-se astfel pe locul trei in topul noilor state membre si pe pozitia a zecea in clasamentul general. Tara noastra se plaseaza dupa state ca Irlanda, Marea Britanie, Letonia, Elvetia, Estonia, Croatia, Olanda, Norvegia si Danemarca.
Allianz estimeaza ca Romania va fi afectata de reducerea numarului de locuitori, urmand sa piarda, pana in 2050, 10% din populatie.

“Ne asteptam ca pietele de pensii din tarile Europei Centrale si de Est sa inregistreze o rata anuala de crestere de 19 procente pana in 2015, ceea ce va insemna o majorare in valoare absoluta a fondurilor de la 51 de miliarde la 245 miliarde de euro”, a declarat Brigitte Miksa, seful diviziei de pensii internationale din cadrul Allianz Global Investors.

Valoarea activelor pensiilor private ar urma sa ajunga in Romania, in 2015, la 3 miliarde de euro, valoare care include atat pensiile private obligatorii, cat si pe cele facultative, se mai arata in studiul publicat ieri la Budapesta.

Analistii Allianz considera ca atunci cand vine vorba de reforma pensiilor, Romania este in urma fata de statele vecine.

Opt dintre cele 11 tari din ECE analizate au introdus programe de pensii cu contributii obligatorii individuale predefinite. Aceste planuri au creat asa-numitul pilon al doilea al sistemelor de pensii, cu fonduri capitalizate; ele sunt gestionate privat si sunt independente de schemele ocupationale.

“Prin introducerea contributiilor individuale predefinite in cadrul unui sistem de pensii obligatorii, tarile din ECE si-au asigurat un grad ridicat de sustenabilitate a sistemelor nationale de pensii in termeni de finantare publica si, in consecinta, se plaseaza cu cativa pasi inaintea multora dintre tarile Vest-Europene in privinta diversificarii fondurilor ce urmeaza sa finanteze perioada corespunzatoare vietii la pensie”, observa Brigitte Miksa.

Pe vremea cand au fost pentru prima data introduse conturile individuale de pensii obligatorii, tarile ECE au optat pentru reglementarea unor restrictii cantitative in ceea ce priveste clasele de active detinute si, in multe tari, plasamentele in actiuni si in active din strainatate sunt plafonate. In plus, multe state au impus realizarea unor randamente investitionale minime in termeni relativi sau absoluti, care, la randul lor, au ca efect limitarea detinerilor de actiuni.

Angajatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani pot opta pentru un fond de pensii oricand, pana la implinirea varstei de 45 de ani, conform normelor emise de CSSPP.

Angajatii care pana la finele perioadei de subscriere nu vor adera la un anumit fond de pensii private vor fi distribuiti aleatoriu companiilor care vor activa pe aceasta piata. Primele contributii pentru pensiile private vor fi colectate in luna ianuarie a anului 2008.

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Procentul va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana la atingerea valorii de 6% aplicate venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri