La stabilirea gradului de indatorare, banca va lua in considerare, in afara de veniturile clientului, si gradul de risc de nerambursare a creditului pe care il prezinta acesta.

O persoana cu un venit pe familie mai mic de 500 euro se va putea indatora in limita a cel mult 55%, in vreme ce pentru persoanele cu venituri familiale mai mari de 2.000 euro banca va accepta un grad de indatorare de pana la 70%.

In ce priveste creditele cu ipoteca, banca a scazut avansul minim de la 25% la 15% din valoarea imobilului ipotecat.

"Pregatim si produse in varianta fara avans. Vor fi probabil credite cu avans de 15%, 10% si 0%, iar diferenta sensibila va fi la costul creditului", a spus directorul de retail al Bancii Transilvania, Gabriela Nistor, citata de NewsIn.

Nistor a precizat ca aceste produs ar putea intra pe piata romaneasca in cel mult trei saptamani, timp in care banca va putea sa finalizeze ultimele detalii legate de oferta si de instruirea personalului.

Citeste si:

La stabilirea asa numitului "venit minim eligibil", banca scade din veniturile nete ale clientilor un "cos minim de subzistenta" de 245 lei de persoana la o familie cu trei membri, iar pentru fiecare persoana suplimentara se adauga cate 150 lei.

Banca Transilvania este a sasea banca de pe piata romaneasca care are normele "stampilate" de banca centrala, dupa Alpha Bank Romania (pe 8 mai), BRD - Groupe Societe Generale (pe 25 mai), Volksbank Romania (pe 5 iunie), Banca Comerciala Romane (BCR) (pe 12 iunie) si ATEbank Romania (pe 10 iulie).

Dintre normele validate de BNR pana in prezent, doar cele ale BRD si Bancii Transilvania prevad un grad de indatorare maxim de 70%, celelate banci stabilind un nivel de cel mult 65% si chiar 60%, in cazul ATEbank Romania.

Banca Transilvania era a cincea banca de pe piata romaneasca dupa active la finalul anului trecut, cu o cota de piata de 4,69%, potrivit datelor publicate de banca centrala.

Banca cu sediul in Cluj-Napoca este listata la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul TLV. Pretul de inchidere al unei actiuni a fost marti de 0,945 lei, care corespunde unei capitalizari bursiere de 3,71 miliarde lei (1,19 miliarde euro), a cincea ca marime de pe BVB.