Conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a inceput negocierile pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la Asiban, dar ar putea intampina greutati legate de expunerea bancii, a declarat la The Money Channel, presedintele CEC, Radu Ghetea.

Casa de Economii si Consemnatiuni este actionar cu 25% la Asiban, la fel ca BCR, Banca Transilvania si BRD. "Celelate trei banci si-au exprimat dorinta de a vinde, noi avem un drept de preemptiune si am inceput sa discutam cu ceilalti actionari care sunt pasii de urmat ca sa se realizeze in primul rand vanzarea de catre ei", a spus Ghetea.

CEC ar putea avea insa dificultati in preluarea firmei de asigurari, pentru ca institutia financiara nu poate sa plaseze mai mult de 20% din fondurile proprii intr-o societate comerciala la care detine actiuni, intrucat un pret prea mare i-ar crea bancii detinute de stat probleme de expunere.

Radu Ghetea a explicat ca "o institutie de credit, precum CEC, nu poate sa se expuna mai mult de 20% din fondurile proprii pe un client, sau pe o societate comerciala la care detine actiuni". Ghetea a adaugat ca "la nivelul fondurilor proprii actuale, expunerea CEC pe Asiban nu poate fi mai mult de 60 si ceva de milioane de euro".

Potrivit statisticilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Asiban a fost al patrulea jucator pe piata asigurarilor din Romania in 2006, cu o valoare a primelor brute subscrise de 436,8 milioane lei, dupa Allianz Tiriac, Asirom si Omniasig. Asiban "controleaza" o cota de 7,62% din piata asigurarilor generale si de viata, arata CSA.

Capitalul Asiban este impartit in transe egale de patru banci BRD Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si BCR, fiecare cu o participatie de 25% din capital.

Compania de asigurari Asiban a inregistrat o valoare a primelor brute subscrise de 138,8 milioane lei (41,4 milioane euro) in primul trimestru al anului, cu aproape 30% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, Asiban a obtinut un profit brut de 2,56 milioane lei (763.000 euro) in primul trimestru al acestui an, cu 33,3% mai mult fata de aceeasi perioada din 2006, iar valoarea daunelor a crescut cu 58% in acelasi interval. P entru sfarsitul acestui an, Asiban estimeaza un profit brut de 9,95 milioane lei (2,96 milioane euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Bancile trec la rationalizarea investitiilor! Care sunt consecintele?