Casa de Economii si Consemnatiuni este actionar cu 25% la Asiban, la fel ca BCR, Banca Transilvania si BRD. "Celelate trei banci si-au exprimat dorinta de a vinde, noi avem un drept de preemptiune si am inceput sa discutam cu ceilalti actionari care sunt pasii de urmat ca sa se realizeze in primul rand vanzarea de catre ei", a spus Ghetea.

CEC ar putea avea insa dificultati in preluarea firmei de asigurari, pentru ca institutia financiara nu poate sa plaseze mai mult de 20% din fondurile proprii intr-o societate comerciala la care detine actiuni, intrucat un pret prea mare i-ar crea bancii detinute de stat probleme de expunere.

Radu Ghetea a explicat ca "o institutie de credit, precum CEC, nu poate sa se expuna mai mult de 20% din fondurile proprii pe un client, sau pe o societate comerciala la care detine actiuni". Ghetea a adaugat ca "la nivelul fondurilor proprii actuale, expunerea CEC pe Asiban nu poate fi mai mult de 60 si ceva de milioane de euro".

Potrivit statisticilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Asiban a fost al patrulea jucator pe piata asigurarilor din Romania in 2006, cu o valoare a primelor brute subscrise de 436,8 milioane lei, dupa Allianz Tiriac, Asirom si Omniasig. Asiban "controleaza" o cota de 7,62% din piata asigurarilor generale si de viata, arata CSA.

Citeste si:

Capitalul Asiban este impartit in transe egale de patru banci BRD Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si BCR, fiecare cu o participatie de 25% din capital.

Compania de asigurari Asiban a inregistrat o valoare a primelor brute subscrise de 138,8 milioane lei (41,4 milioane euro) in primul trimestru al anului, cu aproape 30% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, Asiban a obtinut un profit brut de 2,56 milioane lei (763.000 euro) in primul trimestru al acestui an, cu 33,3% mai mult fata de aceeasi perioada din 2006, iar valoarea daunelor a crescut cu 58% in acelasi interval. P entru sfarsitul acestui an, Asiban estimeaza un profit brut de 9,95 milioane lei (2,96 milioane euro).