Euro era cotat la inchiderea sedintei valutare locale de luni la 3,1660-3,1690 lei, la un nivel usor mai jos decat cel de vineri seara, ca urmare a cumpararilor de valuta din regiune din prima parte a zilei urmate de ordine de vanzare de euro pe finalul zilei, sustin dealerii.

"Dupa valul de ordine de cumparare de valuta din prima parte a zilei, care a dus la deprecierea monedei nationale pana la 3,1710-3,1730 lei/euro, au urmat ordine de vanzare de valuta in toata regiunea, care au dus la aprecierea monedelor emergente fata de euro", a declarat un dealer bancar pentru NewsIn. Dealerul a mai spus ca e posibil ca leul sa reinceapa sa se aprecieze fata de euro pentru ca si celelalte monede emergente par sa castige teren in fata monedei europene.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,1670 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu 90 lei vechi (0,28%) fata de euro, de la 3,1580 lei/euro, cat era vineri.

Euro era cotat la 3,1660-3,1700 lei in deschiderea sedintei valutare de luni, la un nivel asemanator cu cel de vineri seara, iar dupa doua ore de tranzactionare euro s-a depreciat usor, la 3,1620-3,1640 lei/euro. Imediat dupa anuntarea rezultatelor licitatiei organizate de banca centrala pentru atragerea surplusului de lichiditate din piata bancilor, leul s-a depreciat brusc pana la 3,1710-3,1730 lei/euro. Ulterior au aparut ordine de vanzare de valuta, iar leul euro era cotat la inchiderea sedintei valutare locale la 3,1660-3,1690 lei.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat, in prima parte a zilei, de la 1,3607 la 1,3681 dolari/euro, iar in jurul orei 14:00, ora Romaniei, cotatia era de 1,3670 dolari/euro. Cursul afisat luni de BNR arata o depreciere a monedei nationale cu 47 lei vechi (0,20%) fata de dolar, de la 2,3112 lei/dolar, cat era vineri, la 2,3159 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 6,36% pe an fata de 6,40% pe an cat era la sfarsitul saptamanii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a scazut la 7,08% pe an, de la 7,11% pe an, cat era vineri.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei se mentin la 6-7% pe an, in apropierea dobanzii de politica monetara, ca urmare a inceperii unei noi perioade de rezerve minime obligatorii pe 24 iulie.

BNR a atras, luni, de la bancile comerciale 2 miliarde lei in depozite la doua saptamani si a acceptat sa plateasca o dobanda medie anuala de 6,57%. Tot luni revine in piata un depozit similar de 3 miliarde lei, ceea ce a creat un surplus de 1 miliard lei in piata interbancara.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri