Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat, miercuri, norma care elimina temporar pragul maxim de 70% pentru activele fondurilor de pensii facultative (pilonul III) care pot fi investite in titluri de stat, a anuntat CSSPP.
Arbitrul pensiilor private a eliminat plafonul de 70%, deoarece sumele acumulate din contributiile participantilor in perioada de inceput nu se incadreaza in limitele de investire in instrumentele financiare declarate in prospect si nici in rentabilitatea propusa, se mentioneaza in comunicat.

Prin urmare, activele unui fond de pensii facultative pot fi investite in proportie de 100% in titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romania, de state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European.

Modificarea temporara a procentului maxim care poate fi investit in fiecare categorie de active ale fondurilor de pensii facultative (pilon III) poate fi facuta numai de catre CSSPP. Proiectul normei s-a aflat in dezbatere publica si a fost discutat cu entitatile de pe piata pensiilor private, se mai arata in comunicatul de presa.

Administratorul poate sa aplice aceste prevederi pana la atingerea valorii de 1 milion lei active nete ale unui fond pe care il administreaza sau pentru o perioada de maximum un an de la data colectarii primei contributii la fondul de pensii facultative. Administratorul mai are obligatia sa revina la incadrarea stabilita de prevederile initiale ale legii in termen de 90 zile de la atingerea valorii de 1 milion lei active nete administrate ale unui fond. Actul normativ va fi transmis spre publicare in Monitorul Oficial, urmand sa fie disponibil si pe site-ul institutiei CSSPP.

Romanii isi pot alege un fond de pensii din 17 septembrie 2007 din propria initiativa, iar in caz contrar vor fi repartizati aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Dupa incheierea procesului de repartizare aleatorie, CNPAS valideaza persoanele pentru fiecare fond de pensii private de pe pilonul II in parte si le inregistreaza in Registrul Participantilor.

Programul reformei pensiilor private din Romania prevede ca, incepand din luna septembrie, timp de patru luni, salariatii cu varsta de pana la 35 de ani vor fi obligati sa aleaga un fond de pensii pe pilonul II (obligatorii). Angajatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani pot opta pentru un fond de pensii oricand, pana la implinirea varstei de 45 de ani, conform normelor CSSPP.

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Procentul va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana ce va ajunge la 6% din venitul lunar brut, intr-un interval de opt ani.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri