Cele mai mari cinci banci de pe piata locala au reusit partial sa-si sporeasca activele in prima jumatate a anului, in conditiile unei concurente tot mai acerbe, cu banci care sunt detinute de grupuri financiare externe puternice, intr-o piata cu marje in scadere, dar si ca urmare a intaririi monedei nationale
Sub presiunea unei concurente acerbe, BCR, liderul bankingului local, a reusit o crestere a activelor totale cu 5,8% de la 47,4 mld. lei (14 mld. euro) pe 31 decembrie 2006, la 50,1 mil. lei (16 mld. euro), odata cu sfarsitul primului semestru al acestui an . Aceasta a inclus o crestere de 14,3% a imprumuturilor si avansurilor catre clienti (inainte de provizionare) si respectiv de 2,1% a sumelor datorate clientilor

Cu siguranta, BRD-SocGen este unul din castigatorii din primul semestru al acestui an, banca trecand pe primul loc la profitabilitate potrivit standardelor romanesti de contabilitate. Al doilea jucator din banking a mers pe cartea castigatoare, iar acest lucru s-a materializat in conturile actionarilor. "Rezultatele financiare excelente obtinute la sfarsitul primului semestru sunt consecinta conjugarii mai multor decizii strategice castigatoare, precum extinderea retelei de unitati, lansarea unor produse cu impact pe piata si un control riguros al cheltuielilor generale", afirma presedintele bancii, Patrick Gelin.

Continuand analiza in josul clasamentului, se observa o tendinta a bilanturilor bancare tradusa prin doua cuvinte, in functie de urmatoarele clasate: stagnare si declin.

Astfel, Raiffeisen Bank Romania, subsidiara bancara locala a grupului financiar austriac Raiffeisen, avea active de 4,936 miliarde euro la finalul lunii iunie, in crestere cu 6,4% fata de sfarsitul anului trecut. In termeni reali insa, ca urmare a aprecierii cursului leu/euro, activele bancii a inregistrat o constanta.

Afacerile bancare ale Raiffeisen de pe piata romaneasca au inregistrat un avans semnificativ in special in privinta veniturilor nete din comisioane, care au inregistrat cea mai mare crestere in randul tarilor din regiune in care grupul austriac are subsidiare bancare.

Subsidiara romaneasca a gupului Raiffeisen s-a remarcat in primul semestru al acestui an si prin depozitele mari constituite la Banca Nationala a Romaniei (BNR), care au contribuit semnificativ la avansul cu 7,4% pana la 8,8 miliarde euro a imprumuturilor totale catre alte banci ale Raiffeisen International, divizia pentru afaceri din afara Austriei a grupului Raiffeisen.

De asemenea, aprecierea leului, forintului si coroanei slovace a generat o crestere suplimentara a activelor Raiffeisen International cu circa jumatate de miliard de euro (sub 1% din activele totale).

O tendinta similara s-a vazut si la UniCredit Tiriac Bank. Valoarea activelor totale a ramas stabila, la nivelul de 11,303 miliarde lei (3,6 miliarde euro), cu o usoara scadere, de 4%, comparativ cu perioada similara a anului 2006, in principal din cauza aprecierii leului.

Vedeta de anul trecut din bankingul locala a anuntat o crestere a activelor bancare, iar “cele trei linii de business” au functionat eficient conform directorului general al bancii, Robert Rekkers. La finalul lunii iunie 2007, activele totale ale bancii au atins nivelul de 9,889 miliarde lei (3,16 miliarde euro), in crestere cu 58% fata de cota activelor de la sfarsitul lunii iunie 2006, de 6,254 miliarde lei.

Primele trei banci romanesti, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Romana pentru Dezvoltare-BRD SocGen si Raiffeisen Bank, au cumulat in 2006 active totale de 86,92 miliarde lei (25,69 miliarde euro) care reprezinta putin peste jumatate din totalul pietei.

Activele totale ale sistemului bancar romanesc vor creste in acest an cu 24%, la 217,57 miliarde lei, iar profitul net al bancilor va creste cu 12,5%, la 3,02 miliarde lei, estimeaza analistii grupului UniCredit.

UniCredit anticipeaza ca ritmul de crestere a activelor totale se va incetini in 2008 si 2009 la 18%, respectiv 15%, valoarea acestora urmand sa ajunga la 256,73 miliarde lei si, respectiv, 293,95 miliarde lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri