Turbulentele din marile piete financiare s-au accentuat in ultima saptamana, iar efectele sunt vizibile si pe piata romaneasca: bursa a fost dominata de culoarea rosie, iar leul s-a depreciat fata de euro din cauza retragerilor investitorilor straini din piata.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a fost imuna saptamana trecuta la influentele turbulentelor din pietele financiare internationale, cu titlurile financiare in coborare, dar rezultatele bune afisate de bancile listate au imprimat o tendinta de crestere a lichiditatii si a cotatiilor, spun brokerii.

Valoarea tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti in perioada 6 -10 august a urcat cu 5% fata de saptamana anterioara, pana la 275,8 milioane lei (86,83 milioane euro), iar investitorii au preferat actiunile bancare.

Mai mult, turbulentele din marile piete financiare ar putea amplifica deprecierea leului, din cauza retragerilor investitorilor straini din piata, dar banca centrala a Romaniei nu va avea motive de inteventie in piata, au declarat analistii.

Aprecierea puternica a leului din prima jumatate a acestui an si deficitul de cont curent mare sporesc riscurile pentru Romania in contextul turbulentelor de pe pietele financiare si de capital externe, care genereaza retrageri ale investitorilor din tarile emergente, au mai spus analistii.

"Riscurile sunt destul de mari pentru ca evolutia leului este legata de miscarea pietelor internationale si a burselor, iar in prezent avem un context regional nefavorabil, in care investitorii se retrag de pe pietele emergente", a declarat seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, citat de NewsIn.

O lectura a cursului oficial al leului, in ultimele doua zile ale saptamanii trecute,arata ca moneda nationala s-a depreciat usor, cu 0,59% de la 3,1702lei/euro pana la 3,1890 lei/euro. Cotatiile de inchidere ale tranzactiilor pietei valutare a bancilor arata insa miscari cu o amplitudine mai mare, descrise de o depreciere cu 1%, dupa ce vineri leul a inchis la un nivel de peste 3,20 lei/euro si ajunsese, in timpul schimburilor, la 3,21 lei/euro.

Riscul Romaniei este mai mare pentru ca leul este supra-apreciat, iar deficitul comercial este ridicat, ceea ce creeaza posibilitatea sa ca leul se deprecieze puternic, a mentionat Dumitru.

"Nu stiu daca Banca Nationala a Romaniei (BNR) are ce face in aceasta situatie si nu cred ca este cazul sa intervina deocamdata, mai ales ca acest nivel de 3,20 lei/euro nu reflecta o depreciere foarte mare a monedei nationale, daca ne uitam ca de la inceputul anului pana in prezent leul continua sa se mentina la un nivel destul de apreciat fata de euro", a mai spus Dumitru.

Economistul sef al bancii ABN Amro Romania, Radu Craciun, considera de asemenea ca banca centrala nu are motive sa intervina pe piata. "Banca Nationala a Romaniei nu are de ce sa intervina pe piata, la noi rata dobanzii de politica monetara este destul de scazuta iar bid-ul este jos, in jur de 6%. Leul s-a depreciat pana la 3,20 lei/euro, dar acest lucru se poate intampla, nu e alarmant", a declarat Craciun, citat de NewsIn.

Referitor la tensiunea de pe pietele financiare globale, Craciun a explicat ca "bancile centrale, atat Banca Centrala Europeana (BCE), cat si Federal Reserve (sistemul de banci centrale americane, n.r.) par sa monitorizeze indeaproape pietele, semn ca nervozitatea nu va fi, totusi, de durata".

Dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, a explicat ca pe piata romaneasca cumpara valuta atat strainii, cat si clientii locali. "A cumparat cam toata lumea, si nerezidenti, dar si rezidenti", a spus Birle.

"Evolutiile de pe piata valutara romaneasca sunt corelate si cu iesirile de pe burse si din zona Europei de Est, unde miscari similare au avut si forintul si zlotul. Este o miscare de corectie a leului, care probabil va continua si in zilele urmatoare", a declarat Birle.

Leul a avut o tendinta clara de apreciere fata de euro in primele sase luni ale acestui an, in conditiile in care BNR a afisat un curs oficial de 3,1112 lei/euro pe 2 iulie, care arata o apreciere a monedei nationale cu peste 24 de bani (7,29%) fata de cea europeana de la 1 ianuarie, cand euro era cotat la 3,3560 lei. Raportat la cotatia maxima atinsa de leu in acest an, cursul afisat vineri de BNR, de 3,1890 lei/euro, reflecta o depreciere a leului cu aproape 8 bani (2,5%), insa leul ramane apreciat cu circa 5% (aproape 17 bani) fata de euro raportat la cotatia de la inceputul anului.

Pietele financiare internationale au fost miscate puternic, joi, cand BNP Paribas a anuntat ca fondurile sale de investitii, care aveau participatii pe piata americana ipotecara, si-au suspendat platile.

Cererea mare de lichiditate din zona euro a determinat, tot joi, Banca Centrala Europeana (BCE) sa injecteze 94,8 miliarde euro (130 miliarde dolari) la o dobanda anuala de 4%. Dupa deschiderea pietei americane, a intervenit intr-un mod similar si Federal Reserves (banca centrala americana) care a incercat sa acopere cererea foarte ridicata de lichiditate cu 24 miliarde dolari.

BCE a repetat, vineri, operatiunea de acoperire a cererii de lichiditate, cand a injectat 61,1 miliarde euro (83,7 miliarde dolari) in piata, pentru ca prima initiativa s-a dovedit a fi insuficienta pentru calmarea investitorilor.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei au crescut usor ca urmare a scaderii usoare a lichiditatii bancilor, dupa ce, vineri, au iesit din piata 1,25 miliarde lei atrase joi de BNR in certificate de depozit la trei luni si 100 milioane lei atrase miercuri de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) in titluri de stat cu discont pe sase luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri