Valoarea activelor nete a celor cinci fonduri de pensii facultative (pilonul III) care au demarat activitatea a urcat cu 20,3%in intervalul 27 iulie - 3 august pana la 356.691 lei (112.600 euro), potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va publica saptamanal, incepand de astazi, situatia centralizata a activelor fondurilor de pensii facultative.

Conform arbitrului pensiilor private, la data raportarii, activau cinci fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic (administrat de ING Asigurari de Viata) si Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata).

Numarul total de participanti atras de cele cinci fonduri de pensii facultative este de 4.239, distribuiti astfel: AZT Moderato - 2.850 de participanti si cu o valoare a activului net de 212.574 lei, BCR Prudent - 169 de participanti, cu un activ net de 7.634 lei, ING Clasic - 823 de participanti, cu un activ net de 89.279 lei, Pensia Mea - 390 de participanti, cu un activ de 46.778 lei si AZT Vivace - cu un activ net de 427 lei si doar 7 participanti.

Cea mai mare crestere a activului net fata de saptamana anterioara a fost inregistrata de AZT Vivace cu 124,99%, in timp ce valoarea activelor nete ale fondului Pensia Mea a urcat cu 55,73%, iar valoarea activelor ING Clasic a crescut cu 30,88%. Activul net al AZT Moderato a urcat cu 11,41% fata de saptamana precedenta, iar activele nete ale BCR Prudent au urcat cu 5,16%.

Pe piata pensiilor facultative, ING a lansat doua fonduri, ING Clasic si ING Optim, insa ultimul nu primise inca avizul comisiei pentru materialele publicitare.

CSSPP a mai avizat ca administratori de fonduri de pensii facultative societatile OTP Garancia Asigurari si SAI Raiffeisen Asset Management.
Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52,5 ani. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007. in acest an, contributiile pentru pensiile facultative ar urma sa insumeze 40-50 milioane euro, iar numarul participantilor ar putea ajunge la 200.000, potrivit unor estimari initiale ale CSSPP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri