Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat, in sedinta din 14 august, norma privind prospectul schemei de pensii facultative (pilonul III), actul normativ fiind transmis spre publicare in Monitorul Oficial, se arata intr-un comunicat al institutiei, citat de NewsIn.
Norma aprobata de CSSPP reglementeaza forma si continutul prospectului schemei de pensii facultative, procedura privind autorizarea initiala a prospectului, avizarea prealabila a modificarilor propuse si autorizarea prospectului modificat si modelul contractului cadru de administrare.

Un element de noutate al normei il reprezinta mentionarea sanctiunilor pentru administratorii care incalca prevederile legale privind prospectul schemei de pensii facultative. Astfel, eventualele incalcari ale legii vor fi sanctionate cu suspendarea autorizatiei de administrare si aplicarea prevederilor privind administrarea speciala sau chiar cu retragerea autorizatiei de administrare.

Norma mai face precizari la cuprinsul prospectului, fiind obligatorie mentionarea resurselor financiare ale fondului, cuantumului si structurii cheltuielilor, precum si prezentarea detaliata a comisioanelor si taxelor suportate din contributii si din activul fondului si modalitatea de percepere a acestora.

Norma mai reglementeaza conditiile de acordare a prestatiilor facultative in caz de invaliditate, precum si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca participantul pentru a obtine o pensie facultativa.

Conform noii norme, urmeaza sa se adopte o lege speciala privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de CSSPP, garantiile oferite de administrator, in cazul in care acestea exista, respectiv, structura garantiilor si constituirea provizioanelor tehnice.

Conform arbitrului pensiilor private, la trei august activau cinci fonduri de pensii facultative (pilonul III) care aveau active de 356.691 lei (112.600 euro): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic (administrat de ING Asigurari de Viata) si Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata).

Pe piata pensiilor facultative, ING a lansat doua fonduri, ING Clasic si ING Optim, insa ultimul nu a primit inca avizul comisiei pentru materialele publicitare.

CSSPP a mai avizat ca administratori de fonduri de pensii facultative societatile OTP Garancia Asigurari si SAI Raiffeisen Asset Management.

Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 de ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007. in acest an, contributiile pentru pensiile facultative ar urma sa insumeze 40-50 milioane euro, iar numarul participantilor ar putea ajunge la 200.000, potrivit unor estimari initiale ale CSSPP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri