Oferta Bursei de Valori Bucuresti (BVB) este saraca in comparatie cu cele ale burselor mari europene, de aceea este esential ca, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, piata de capital autohtona sa se dezvolte. Afirmatia apartine vicepresedintelui BVB, Septimiu Stoica si a fost facuta in cadrul unei conferinte sustinuta cu ocazia deschiderii Targului de Bani - FINFAIR.
Septimiu Stoica spune ca procesul de consolidare a bursei romanesti este ingreunat de ostilitatea venita chiar din partea unor factori de decizie din piata, precum Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). CNVM a uitat ca unul dintre rolurile sale este si acela de a ajuta la cresterea Bursei, nu doar de a controla piata.

Afirmatia este impartasita si de Gratiela Iordache, presedinta subcomisiei pietei de capital din cadrul comisiei Buget-Finante din Camera Deputatilor. Fost broker, Iordache spune ca membrii CNVM nu se regasesc printre lobby-stii care urmaresc dezvoltarea pietei de capital, prin atragerea cat mai multor emitenti la Bursa. Sunt ingropati intr-un morman de reglementari, emise fara a fi discutate cu reprezentantii pietei, si care, uneori, frizeaza absurdul, considera parlamentarul.

Rolul CNVM, pe langa supraveghere, este sa ajute la cresterea Bursei

Cel mai recent exemplu de reglementare aberanta emisa de CNVM, oferit de Septimiu Stoica, este Instructiunea 7/ 2005, prin care comisia obliga entitatile pietei de capital, inclusiv BVB, sa numeroteze, pana la 1 iunie a.c., toate actiunile. CNVM a emis aceasta reglementare, care poate duce la oprirea pietei, desi noi am spus categoric nu, a precizat reprezentantul Bursei. Rigiditatea CNVM fata de unele aspecte ale pietei de capital a fost confirmata de Eugen Voicu, vicepresedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), care a declarat ca ori de cate ori a intrebat conducerea comisiei in legatura cu o reglementare prost conceputa, i s-a raspuns ca vina apartine comisarilor. Gratiela Iordache considera ca degeaba se lucreaza la proiecte legislative moderne, precum infiintarea fondurilor private de pensii, daca nu avem o piata de capital dezvoltata, unde oamenii sa poata investii.

Pe langa diversificarea instrumentelor financiare, conducerea Bursei are in vederea si fuziunea cu Bursa Electronica Rasdaq, iar apoi cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS). Aceasta fuziune nu se poate realiza insa decat dupa transformarea BVB din institutie de interes public in societate pe actiuni. Gratiela Iordache a anuntat ca initiativa legislativa privind modificarea statutului Bursei a trecut de comisia senatoriala si se afla la Comisia buget-finante din Camera Deputatilor, care o va suspune dezbaterii dupa discutarea Codului fiscal.

Obiectivele BVB sunt diversificarea ofertelor si fuziunea cu BER si BMFMS

In ceea ce priveste listarea la Bursa a primei companii de stat Transelectrica, deputatul este de parere ca acest lucru va avea loc abia la inceputul anului viitor, in conditiile in care societatea va finaliza prospectele abia in septembrie-octombrie.

Gratiela Iordache a mai spus ca initiativa legislativa privind ridicarea pragului maxim la SIF-uri la 5%, prag agreat de ministrul Finantelor, se afla la Comisia buget-finante din Senat, urmand, apoi, sa mearga la Camera Deputatilor, care va da si votul final. Se pare ca, intre timp, senatorii s-au razgandit in privinta sustinerii pragului de 5% din capitalul social al unui SIF, revenind asupra procentului de 1%, propus in urma cu aproximativ trei luni.

Oferta Bursei nu e prea grozava

Oferta BVB se rezuma, in prezent, doar la actiuni si obligatiuni. Desi in tarile din Europa de Vest, titlurile de stat se tranzactioneaza la bursa, in Romania, transferurile cu aceste instrumente financiare, considerate cele mai sigure, au loc pe o piata secundara, organizata de Banca Nationala. BVB spera ca, prin fuziune cu BMFMS, sa tranzactioneze instrumente derivate, iar din 2006, sa aiba loc tranzactii cu titluri ipotecare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri