Fuziunile si achizitiile dintre societatile de asigurari vor schimba top zece
Pana in 2010, piata asigurarilor ar trebui sa ajunga la 10 miliarde de euro, adica aproximativ 7% din PIB. Or, acest lucru nu se poate intampla decat prin aparitia unor foarte mari jucatori in piata, in speta investitori de talie internationala, fapt care va genera o imbunatatire categorica a serviciilor catre asigurati. Perspectiva aderarii la UE aduce tot mai multi investitori la portile Romaniei. Cei care detin deja o companie vor sa-si consolideze pozitiile prin achizitii noi, iar cei care nu au inca un loc ocupat incearca sa cumpere unele dintre societatile de asigurari viabile din top zece companii din Romania.

Cea mai recenta tranzactie, aflata in curs de derulare si neinregistrata inca la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, a bulversat serios piata asigurarilor. Este vorba de cumpararea grupului Omniasig de catre Wiener Staedtische. Dupa validarea tranzactiei, Wiener Staedtische, care detine si companiile Unita si Agras, va trece, practic, pe locul doi in topul asiguratorilor din Romania. Austrieci, italieni, unguri si chiar chinezi (Insurance People of China) vor sa intre pe piata romaneasca a asigurarilor. La o sumara evaluare insa, companiile de vanzare sunt destul de putine. Daca City Insurance, companie specializata in asigurari non-viata, a fost deja vanduta catre Societatea de Investitii Financiare Puglia Cauzioni SpA din Italia, Unika, la care grupul financiar Raiffeisen este unul dintre actionarii principali, doar monitorizeaza piata asigurarilor din Romania.

Surse din piata sustin ca asiguratorul austriac ar fi interesat de preluarea companiei Ardaf. Cu toatea acestea, Ovidiu Tender, actionarul majoritar al societaii romanesti de asigurari, sustine ca momentan societatea nu este de vanzare. Probabil in perspectiva, va trebui sa-mi gasesc insa un partener extern pentru a putea face fata noilor conditii din piata in perspectiva aderarii la UE. Toti ochii par sa se indrepte in acest moment catre ASIROM, compania aflata deocamdata pe locul doi in topul asiguratorilor, in functie de cotele de piata detinute. Anul trecut au existat discutii chiar cu actionarul majoritar al grupului Omniasig, TBIH Financial Group, si Ioan Niculae, actionarul majoritar al ASIROM, care nu au fost insa finalizate din cauza pretului prea mare cerut de acesta din urma. Dupa toate probabilitatile, Niculae isi estimase pachetul de actiuni la 6 milioane de euro valoarea de piata, in vreme ce auditorul stabilise o valoare reala, pe baza bilantului activelor, de aproximativ 3 milioane de euro.

Discutii au existat si cu grupul austriac Generali, care este pregatit de asemenea pentru o achizitie in plus pe piata asigurarilor din Romania. Generali ocupa locul zece din punctul de vedere al cotei de piata. Surse financiare sustin ca, la ora actuala, exista negocieri intre Ioan Niculae si OTP Garancia, membra a grupului ungar OTP, prezent deja pe piata romaneasca prin pachetul majoritar de actiuni detinut la RoBank. Ioan Niculae nu a fost gasit pentru confirmare. In aceste conditii, este de asteptat ca topul primilor zece asiguratori din Romania sa suporte modificari radicale in 2005.

Tranzactii de zeci de milioane de euro intre Omniasig si Wiener Staedtische

Cumpararea cu 64 de milioane de euro a pachetului detinut de grupul israelian TBIH la Omniasig de catre Wiener Staedtische rastoarna deja topul asiguratorilor din Romania. Tranzactia nu a fost inca finalizata, iar Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Consiliul Concurentei nu au primit inca nici o notificare asupra acestei tranzactii. In momentul in care va fi incheiata insa, Wiener Staedtische care are acum o cota de piata de 6,2% isi va adauga si cele 12,7 procente detinute de Omniasig in economia cotelor de piata din asigurari si va trece astfel pe locul doi in piata asigurarilor amenintand serios locul intai detinut de Allianz Tiriac. Omniasig a cumparat anul trecut 40% din actiunile AGI Romania si a devenit actionar majoritar la Asirag.

O societate vanduta, una pe cale sa se tranzactioneze

In ianuarie 2005, austriecii de la Grazer Versicherun, actionarul majoritar al Grawe Romania, care ocupa locul noua in topul asiguratorilor de viata, au cumparat 99,7% din actiunile Sara Merkur, de la Mercur Versiherung. Tranzactia se afla in curs de avizare la Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor.
ASIROM, aflata in colimatorul investitorilor inca de anul trecut, negociaza in continuare. De asta data, cu ungurii de la OTP Garancia. Principalii negociatori din trecut au fost chiar israelienii de la TBIH, dar care nu s-au inteles la pret cu actionarul principal. Un alt investitor interesat de ASIROM a fost grupul austriac Generali, care insa s-a multumit sa prospecteze in continuare piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri