Privatizarea BCR si CEC, prilej pentru o noua intalnire in Est a marilor banci europene
Supra-bancarizate si cu clienti extrem de pretentiosi, pietele vest-europene nu mai ofera suficiente perspective de crestere bancilor occidentale. Iesite din tranzitie si cu potential mare de dezvoltare, pietele central si est-europene sunt acum noul Eldorado. Vanzarea Bancii Comerciale Romane (BCR) si a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) va face Romania, anul acesta, vedeta privatizarilor bancare din centrul si estul Europei. Interesul pentru cele doua institutii se anunta deja foarte ridicat. Grupuri bancare importante din vestul Europei si-au facut cunoscuta intentia de a achizitiona una sau ambele banci.

Pentru cele mai multe, acesta este un prilej de reintalnire, in conditiile in care aceiasi mari jucatori au participat la aproape toate privatizarile din regiune. La CEC vom reintalni aproape toti fostii competitori cu care am concurat pana acum, spune Manfred Wimmer, seful Departamentului de Strategie al Erste Bank. El arata ca CEC este acum cel mai potrivit obiectiv al bancii austriece, reprezentand prioritatea acesteia in Romania, in conditiile in care profilurile de activitate (case de economii) sunt similare. Pana la privatizare se mai pot face putine lucruri. Important este ca procesul sa se grabeasca, spune Wimmer.

In opinia sa, orice alternativa la privatizare este gresita, tot gresite fiind si eventualele demersuri de transformare a CEC intr-o banca comerciala. Noul presedinte al CEC, Eugen Radulescu, vrea sa relanseze activitatea CEC, introducand noi produse si servicii, un exemplu fiind cele de carduri, sau extinzand valoarea maxima a unor credite. Sunt binevenite decizii de imbunatatire a activitatii atata timp cat nu implica o crestere a riscurilor. Cea mai buna decizie este insa vanzarea imediata, investitorul urmand sa se ocupe de cresterea performantelor, este de parere Reinhard Ortner, CFO Erste Bank. Romania este obiectiv strategic pentru o achizitie in acest an in Europa Centrala si de Est si pentru UniCredito, potrivit presedintelui Executiv al UniCredit Romania, Rasvan Radu. In cazul italienilor, principala atractie este BCR, dar a fost manifestat interesul si pentru CEC. Unicredit si-a extins recent prezenta in regiune prin preluarea Yapi Kredi din Turcia.

Interesate de una sau de ambele institutii financiare romanesti sunt multe alte banci europene, printre care BNP Paribas, Societe Generale, Banc Austria Creditanstalt, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, Rabobank, OTP, EFG Eurobank sau Deutsche Bank. Interesul mare este un semn bun pentru Romania, spune Andreas Treichl, presedintele Erste Bank. Spre deosebire de o parte dintre competitori, Erste nu este inca prezenta pe piata bancara romaneasca. Demersurile de preluare a Bancii Tiriac, precum si intentiile de infiintare impreuna cu aceasta a unei institutii in sistemul economisire - creditare pentru domeniul locativ nu s-au concretizat. Chiar daca nu vom prelua CEC, vrem sa intram oricum pe piata romaneasca, spune Reinhard Ortner. Oficialul Erste nu exclude participarea la privatizarea BCR si admite ca exista inca interes si pentru Banca Tiriac, insa in acest caz totul depinde de ce decizie va lua actionarul majoritar al bancii, Ion Tiriac.

Niciunul dintre reprezentantii bancii austriece nu a precizat cu certitudine daca vor participa la privatizarea BCR si in cazul in care aceasta va fi prima scoasa la vanzare, dar au aratat ca prefera ca CEC sa fie prima vanduta. Argumentele cu care Erste isi sustine cauza la CEC vizeaza nu numai similitudinea tipului activitatii, ci si experienta altor privatizari. Fosta casa de economii ceha, Ceska Sporitelna, a fost preluata de Erste in 1995, cand se afla cu 10-15 ani in urma bancilor europene, avea 45% credite neperformante, pierderi uriase si cea mai redusa satisfactie a clientilor. Dupa trei ani, banca functioneaza la acelasi nivel cu bancile din UE, nu cu cele mai performante, dar la nivelul mediei, spune presedintele James Stack. Interesul deosebit pentru ultimele mari privatizari de banci din Romania este explicat atat de perspectivele integrarii europene, cat si de potentialul mare de crestere al unei piete dintr-o tara cu peste 20 de milioane de locuitori, care poate oferi castigatorilor chiar dublarea cotei in regiune. In momentul de fata, lider in Europa Centrala dupa nivelul activelor, este Erste Bank, urmata de KBC, UniCredito si Banc Austria. Clasamentul de acum poate fi insa modificat radical dupa privatizarea BCR si CEC.

Adio dobanzilor cu doua cifre

Tarile recent integrate in UE nu mai au de la inceputul anilor 2000 rate ale dobanzilor cu doua cifre. Anul acesta, pentru rata dobanzilor pe trei luni previziunile indica un nivel mediu de 5,5% in Slovacia si 3,8% in Ungaria, in conditiile in care sunt anticipate rate ale inflatiei de 3,1%, respectiv 3,8%. In state dezvoltate, ca Austria, ratele dobanzilor pe trei luni nu vor depasi, potrivit estimarilor, nivelul de 2,3%, la o rata a inflatiei de 2%. Dobanzile din Romania raman inca la niveluri ridicate comparativ cu statele din regiune, pentru anul in curs fiind estimat un nivel de 15,3% (la trei luni).

Cele mai scumpe banci la privatizare in Europa Centrala si de Est

In Europa Centrala si de Est cele mai mari preturi platite la privatizare in raport cu valoarea achizitionata au fost obtinute pentru bancile cehe si pentru cele poloneze, cel mai mare multiplicator (4,2) fiind valabil in cazul Bank Zachodni (Polonia). Pachete foarte valoroase de actiuni au fost vandute si la bancile cehe Komercni Banka (multiplicator 3,2) si la Zivnostenska Banka (multiplicator 2,6). Recordul sumelor incasate la buget pentru vanzarea unei singure banci il detin guvernele care au privatizat banci mari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri