0,36% sau o treime din a suta parte dintr-un intreg. Aceasta este cota de piata a unei banci din Romania cu o retea de doar 20 de unitati dar care are de anul acesta si actionari fericiti. Libra Bank, unul din cei mai mici jucatori din bankingul romanesc, si-a bugetat pentru sfarsitul anului un profit net de aproximativ un milion de euro, dupa ce banca a mers pe pierdere in 2006.
Banca, detinuta de grupul american de investitii New Century Holdings (NCH), a trecut pe profit inca din primul trimestru al acestui an iar pentru primele sase luni a raportat un profit net de 124.000 de euro.

“Ne-am axat sa obtinem profit in fiecare luna de la inceputul anului. Vrem sa terminam anul cu un profit de aproximativ un milion de euro”, ne-a declarat Emilian Bituleanu, presedintele bancii.

Bituleanu, care a fost recent numit presedinte al bancii, pare a fi omul care va ramane in istoria Libra Bank prin doua mari realizari: optimizarea costurilor pentru ca banca sa obtina profit, proces aflat in plina derulare, si, misiunea pe termen lung de a pregati banca spre vanzare. Bancile cu felii de piata ce nu depasesc 1% au devenit tinte de preluare pentru marile grupuri financiare internationale, iar Libra Bank este una din favorite mai ales ca actionarul bancii este un investitor financiar al carei scop este acela de a iesi din afaceri cu randamente ridicate care sa genereze satisfactie investitorilor.

Libra a fost preluata in anul 2003 de fondul american de investitii New Century Holding care a vandut, in medie, participatiile detinute la banci locale din Europa, dupa un time exit de sapte ani. Spre exemplu, NCH a vandut de curand francezilor de la Société Générale 70% din acþiunile bãncii Mobiasbanca din Republica Moldova, o investitie in care americanii au intrat in urma cu sapte ani. Conform acestui obicei al NCH, ne asteptam ca Libra Bank sa fie preluata pana in 2010 de unul din granzii bankingului mondial fara prezenta in Romania, insa dezvoltarea rapida a pietei locale poate grabi vanzarea unei banci in crestere ca Libra Bank, care a devenit din ce in ce mai vizibila in peisajul bancar romanesc.

Seniorul Bogdan Baltazar, artizanul integrarii Bancii Romane pentru Dezvoltare in marele grup SocGen, marturisea intro discutie anterioara cu Wall-Street ca nu exista o provocare mai mare pentru un bancher decat pregatirea unei banci spre vanzare. Presedintele Libra Bank recunoaste importanta acestui moment pentru un bancher, insa spune ca inca nu a sosit momentul oportun pentru vanzarea bancii. “Misiunea mea de acum este cu totul alta, aceea de a pozitiona eficient banca pe nisa finantarilor pentru liber-profesionisti si a firmelor de dimensiuni reduse. Sunt multe grupuri internationale interesate de piata locala, insa nu vad o vanzare mai devreme de doi ani”, a enuntat Bituleanu, care a detinut pozitii de management in sistemul bancar in ultimii 12 ani, la in banci ca Bancorex sau fosta Finansbank

Potrivit specialistilor din banking, in urmatoarea perioada vor rezista doar bancile cu putere financiara mare, in timp ce bancile mici, fie isi vor gasi o nisa favorabila, fie vor fi bilete de intrare pentru alte grupuri mari din afara.

Care sunt atuurile care transforma Libra Bank intr-o banca de interes pentru investitorii strategici internationali? Pe langa o rata a profitabilitatii in crestere de la o luna la alta, reprezentantii mizeaza pe o dezvoltare a bancii pe trei directii. In primul rand, dezvoltarea platformei de e-banking va reprezenta o solutie mai eficienta de a targeta potentialii clienti, decat deschiderea de sucursale costisitoare. “Nu avem ce inova in acest domeniu, deja mai multe banci au dezvoltat acest canal. Am creat o echipa specializata exclusiv pe aceasta zona”, explica Bituleanu.

Crearea in aceasta toamna a unui centru de procesare a operatiunilor, ceea ce inseamna o centralizare a informatiilor, va genera un control mai bun al costurilor pentru Libra Bank. “Vom vedea primele efecte ale acestei investitii la 12 luni de la finalizarea ei”, estimeaza seful Libra Bank.

In al treilea rand, accelerarea procesului de dezvoltare pe segmentul finantarilor acordate liber-profesionistilor, in special celor din sectorul medical, reprezinta o directie strategica prioritara pentru bancherii de la Libra Bank. “Vrem sa devenim banca liber-profesionistilor si cautam nise atractive carora sa le acordam finantari”, mai spunea Emil Bituleanu. Libra Bank detine o cota de piata de 5% pe segmentul creditelor bancare acordate sectorului medical, calculata ca pondere din numarul total de circa 60.000 de medici care activeaza in Romania.

Bancherii de la Libra au inteles ca in masura in care bancile mici nu se vor concentra pe dezvoltarea catre piete de nisa in asa fel incat sa ofere clientilor sai un plus de valoare, este putin probabil ca vor avea o dezvoltare viabila pe termen lung.

Libra Bank avea la finele primului semestru active de 679 de milioane de si a acordat credite de peste 300 de milioane de lei (27% credite cordate persoanelor fizice, 41% segmentului corporate –IMM-uri, 32% profesiunilor liberale). Valoarea celui mai mare credit acordat in primul semestru este de un milion de euro, potrivit lui Bituleanu.

Volumul depozitelor a crescut cu 44% in prima parte a anului, cresterea fiind stimulata de depozitele acordate pensionarilor. Suma depozitelor atrase in primul semestru a fost de peste 500 milioane lei (150 mil. euro).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri