Leul se va deprecia cu 3,98% in raport cu euro in urmatoarele trei luni, de la 3,27 lei/euro la sfarsitul saptamanii trecute pana la 3,40 lei/euro, estimeaza analistii bancii daneze Danske Bank, intr-un raport despre monedele tarilor emergente est-europene.

Deprecierea va continua si in lunile urmatoare, potrivit aceluiasi raport. Astfel, analistii Danske Bank estimeaza ca peste sase luni, leul va fi cotat cu 3,50 unitati/euro, in depreciere cu 7% fata de cotatia actuala. Peste un an, analistii bancii daneze anticipeaza ca leul va pierde 10,1%, pana la o cotatie de 3,60 lei/euro.

In raport cu dolarul, leul se va deprecia cu 2,5% in urmatoarele trei luni, ajungand la o cotatie de 2,50 lei/dolar, fata de aproape 2,44 lei/dolar cat era vineri. In urmatoarele sase luni, leul va pierde peste 4% in fata dolarului pana la 2,54 unitati/dolar, in contextul aprecierii monedei europene fata de cea americana de la cotatia actuala de 1,34 dolari/euro pana la 1,36 dolari/euro peste trei luni si pana la 1,38 dolari/euro peste jumatate de an, anticipeaza analistii Danske Bank.

Deprecierea leului in raport cu moneda americana va continua pana la o cotatie de 2,77 lei/dolar peste 12 luni, marcand o pierdere a monedei nationale de 13,5% in fata celei americane, potrivit estimarilor analistilor danezi. Peste un an, dolarul va fi cotat cu 1,30 dolari/euro fata de moneda europeana, arata acelasi raport.

In saptamana trecuta, leul a pierdut aproape noua bani (2,7%) fata de moneda europeana, de la 3,1890 lei/euro cat era cursul de referinta publicat in ultima zi a saptamanii anterioare de banca centrala, pana la 3,2754 lei/euro. Fata de moneda americana, leul s-a depreciat saptamana trecuta cu 4,66% (peste 10 bani), de la 2,3286 lei/dolar, cat era cursul oficial publicat de BNR la finalul saptamanii anterioare, pana la 2,4371 lei/dolar.

Vineri, leul a atins cotatia minima din ultimele doua luni fata de euro si fata de dolar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si