Monedele precum yenul sau francul elvetian s-ar putea intari in continuare, iar randamentle obligatiunilor guvernamentale, o alternativa sigura la tranzactiile speculative, scad usor, intr-un context mai larg in care turbulentele pietei globale se vor calma pe termen mediu, arata un raport al Erste.
Cel mai probabil scenariu pentru evolutia pietelor financiare este ca reevaluarea riscurilor in cadrul portofoliilor sa devina un proces de mai lunga durata, in care miscarile rapide vor alterna cu etapele de calm, sustin economistii bancii austriece Erste, intr-un raport referitor volatilitatea extrema care domina piata globala. "Cu toate ca sistemul bancar se va afla, in mod repetat, sub presiune pe durata acestui proces si unele probleme izolate nu pot fi excluse, nu ne asteptam la vreo criza bancara serioasa", mai anunta Erste.

Analistii bancii austriece, care este, in Romania, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), considera ca teama de o criza bancara acuta in Statele Unite, care sa se propage catre sistemul bancar global, pare exagerata. Acestia mai apreciaza ca riscul cel mai probabil este ca bancile sa restrictioneze creditele, creand crize de lichiditate.


Raportul trimestrial publicat in mai de autoritatile americane, care detaliaza plasamentele americane ale bancilor din strainatate sau implicarea institutiilor pe pietele din SUA la jumatatea anului 2006, afiseaza detineri de 340 miliarde dolari in valori garantate ipotecar in afara SUA. Aproximativ jumatate din aceasta suma este detinuta de banci listate in state europene. Volumul total de valori garantate cu active de catre nerezidenti a fost de aproape 600 miliarde dolari la jumatatea lui 2006, mai arata raportul.

in total, rezidentii straini aveau plasamente americane pe termen lung in valoare de 7.162 de miliarde dolari la jumatatea anului trecut, dintre care doua mii de miliarde erau obligatiunile corporatiste. Cetatenii americani, pe de alta parte, detineau un volum de 4.850 de miliarde dolari in plasamente in strainatate. Analistii de la Erste considera ca aceste date sunt relevante, deoarece pierderile dintr-o tara atrag, de obicei, repatrierea capitalului din detinerile in strainatate.

Principalele banci centrale din lume vor avea, pe de-o parte, responsabilitatea dificila de a calma pietele si pe de alta parte sarcina de a controla atitudinea fata de risc a investitorilor, spun analistii Erste. Problema va fi mai ales alegerea politicilor monetare pe termen mediu. in cazul in care Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, ar taia rapid ratele dobanzilor, masura ar putea nelinisti si mai tare pietele si atunci ratele ar trebui sa fie reduse semnificativ pentru a facilita finantarea imprumuturilor ipotecare cu tisc ridicat. Erste mai considera ca o reducere de 0,25% ar fi insuficienta. "Pe de alta parte, daca reducerea este prea mare, de exemplu de 1%, ar putea alarma pietele, deoarece ar putea fi interpretata ca un semn ca Federal Reserve considera situatia foarte periculoasa. O alternativa ar fi calmarea rapida a pietei si reintoarcerea normalitatii", scriu autorii raportului.

Potrivit economistiilor de la Erste, cel mai probabil scenariu este ca banca centrala americana sa demareze reducerea ratelor dobanzilor in al patrulea trimestru al acestui an, printr-un proces gradual si ordonat, fara ajustari bruste. Referitor la politica monetara a Bancii Centrale Europene, Erste considera ca o ultima majorare a ratelor dobanzilor, pana la 4,25%, va avea loc in acest an. Desi improbabil, daca starea actuala de nervozitate se mentine in piata pana la inceputul lui septembrie, miscarea poate fi amanata pana in ultimele trei luni ale anului. Potrivit evaluarii Erste, rata dobanzii de politica monetara se va mentine la nivelul de 4,25% pe parcursului intregului an 2008.

In Japonia, sansele unei noi majorari in august au scazut semnificativ, insa scenariul este in continuare posibil daca piata se calmeaza rapid.

Erste a scazut usor previziunile pentru randamentele obligatiunilor guvernamentale pe zece ani din zona euro, pentru luna septembrie, de la 4,5% la 4,4%, dar se asteapta ca o crestere pana la 4,6% in decembrie, in conditiile in care piata revina la o stare de calm, deoarece analistii considera improbabila "manifestarea unei influente negative puternice asupra economiei reale". Obligatiunile guvernamentale ale statelor dezvoltate, considerate plasamente cu risc redus, beneficiaza de ratinguri de creditare favorabile si ofera protectie impotriva unei potentiale crize economice.

Analistii de la Erste considera ca tendinta de intarire a monedelor cu randamente scazute, folosite pentru finantarea tranzactiilor speculative, precum yenul japonez sau francul elventian se va mentine pe termen lung, dupa ce a inceput sa se manifeste in ultimele saptamani. Economistii considera, insa, ca intarirea yenului este prea rapida si ar putea sa nu fie sustinuta. Pe termen mediu, insa, acestia se asteapta ca tendinta ascendenta sa se mentina.

Dolarul a beneficiat de penuriile de lichiditate pe termen scurt si este probabil sa fie in continuare sustinut, pentru moment, mai noteaza Erste. "Spre deosebire de franc sau de yen, ne asteptam ca moneda americana sa se stabilizeze doar in intervalul de 1,33-1,38. Aceasta presupunere este sustinuta de faptul ca SUA vor suferi cel mai mult pe fondul crizei creditelor ipotecare si au cele mai mari sanse ca tendinta de franare a cresterii economice sa se transforme in recesiune", considera economistii bancii austriece.

Analistii concluzioneaza ca se asteapta la o stabilizare a pietei globale a creditelor pe termen mediu. Pe termen scurt insa, dezechilibrele de pe pietele financiare se pot largi, deoarece piata exterm de volatila este foarte sensibila la eventualele vesti proaste.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri