Bancile din Europa Centrala si de Est au fost scutite de aproape orice expunere la criza creditelor ipotecare cu risc ridicat din Statele Unite, insa restrangerea pietei creditelor ar putea limita cresterea imprumuturilor si a castigurilor in acest an si in anul viitor, arata o analiza Reuters, citata de NewsIn.
Estimarile arata ca bancile din fostul bloc comunist ar putea inregistra o crestere a creditelor pentru populatie si companii intre 25 si 30% in urmatorii ani, in conditiile in care economiile statelor dintre Marea Baltica si Marea Neagra recupereaza distanta fata de vecinii occidentali.

In conditiile in care castigurile din afacerile traditionale au crescut puternic, bancile din regiune nu au simtit nevoia sa recurga la produse mai sofisticate, precum imprumuturile cu riscuri colaterale sau plasamentele garantate ipotecar pentru a-si extinde profiturile, asa cum au procedat bancile din Vest.

"Bancile noastre sunt foarte putin expuse la imprumuturile cu riscuri colaterale ", a spus Cristina Mazea, analist care se ocupa de bancile din statele europene emergente pentru Merrill Lynch, citata de Reuters. Aceasta a adaugat ca mai ingrijoratoare ar trebui sa fie problemele referitoare la liniile de finantare si ca piata trebuie sa inteleaga implicatiile acestora.

In conditiile in care piata creditelor creste mai repede fata de valoarea activelor in regiune, bancile trebuie sa suporte un gol din ce in ce mai mare intre active si depozite si sa se bazeze mai mult decat bancile occidentale pe obligatiuni si imprumuturi interbancare pentru a-si asigura lichiditatile necesare.

Economistul specializat in problemele pietelor emergente europene de la Baring Asset Management, Matthias Siller, spune ca bancile din Kazahstan si entitatile bancare mai mici din Rusia ar putea intampina dificultati si ar putea fi nevoite sa recurga la ajutorul marilor banci, care ar putea astepta aceasta oportunitate pentru potentiale preluari.

"Ar putea exista astfel de probleme, iar aceste banci ar putea fi preluate", a spus Siller. Alte consecinte legate de reducerea finantarii ar putea fi ca bancile sa nu mai poate sustine cresterea volumului de credite cu care investitorii din regiune s-au obisnuit sau ca finantarea sa devina din ce in ce mai costisitoare si sa afecteze profiturile.

Potrivit lui Marzea, de la Merrill Lynch, banca kazaha Kazkommertsbank este, dintre institutiile de care economista se ocupa, cea care are cele mai mari sanse sa aiba profiturile afectate de criza din piata creditelor si este posibil sa aiba venituri cu 20% sub estimari. Bancile precum Erste, din Austria, Raiffeisen International sau OTP Bank din Ungaria ar putea ajunge sa aiba mai multe imprumuturi decat depozite in registrele contabile si ar putea fi afectate de costurile mai ridicate ale finantarii din activitatea de baza, insa impactul va fi mult mai redus, a completat aceasta.

Temerile din piata, care i-au determinat pe investitori sa vanda actiunile detinute pe pietele de capital emergente, au dus la deprecierea titlurilor bancilor din regiune, cel putin in aceeasi masura in care au cazut si actiunile bancilor occidentale, mai expuse la criza creditelor ipotecare. Scaderea a survenit in ciuda faptului ca rezultatele pentru al doilea trimestru arata o crestere sanatoasa a creditelor si a calitatii acestora, singurele temeri vizand costurile, deoarece avansul rapid al bunastarii regiunii alimenteaza inflatia dinspre costurile salariale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri