Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a respins, miercuri, toate ofertele la licitatia de titluri de stat anuntata la un volum de 100 milioane lei cu scadenta la un an, deoarece a considerat inacceptabil nivelul randamentului solicitat de banci, a informat un comunicat al bancii centrale.
"Ministerul Economiei si Finantelor respinge in totalitate ofertele de cumparare depuse, considerandu-le la un nivel neacceptabil al randamentului", se arata in comunicatul citat de NewsIn.

Oferta totala a bancilor a fost de 327,9 milioane lei (100,4 milioane euro), din care 2,5 milioane lei oferte necompetitive. Dintre ofertele competitive, 286,55 milioane lei au fost in nume propriu al bancilor si 38,8 milioane lei in contul clientilor.

Au participat la licitatia organizata sediul central al Bancii Nationale a Romaniei 12 dealeri primari: ABN Amro Bank, Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania, Bancpost, Citibank Romania, Casa de Economii si Consemnatiuni, ING Bank, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si Unicredit tiriac Bank.

Titlurile de stat au fost cu discont, nepurtatoare de dobanda. Ultima licitatie de titluri de stat cu discont a avut loc in 8 august, in urma careia Ministerul Economiei si Finantelor a atras 100 milioane lei pentru sase luni, titlurile oferind un randament mediu de 6,71% pe an.

Ministerul Finantelor a anuntat ca va lansa in al treilea trimestru din 2007 sase emisiuni de obligatiuni de tip benchmark si sase emisiuni de titluri de stat cu discont, in valoare totala de 2,6 miliarde lei.

Respingerea tuturor ofertelor din partea bancilor de catre Finante vine in contextul in care dobanzile au urcat puternic, miercuri, pe piata monetara interbancara la depozitele in lei pentru o zi (overnight), de la 7% la 12% pe an, in conditiile in care joi este ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii. Dobanzile la depozitele in lei pentru un an erau, miercuri, de 6,37 - 7,22% pe piata bancilor.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri