BNR a atras 1,5 miliarde lei in depozite la doua saptamani

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, 1,5 miliarde lei (461,65 milioane euro) in depozite cu scadenta la doua saptamani de la cele 15 banci comerciale participante la licitatie, la o dobanda anuala medie de 6,71%, in scadere fata de ultima licitatie, potrivit dealerilor.

La licitatia de luni, banca centrala a acceptat sa plateasca o dobanda maxima de 6,84% pentru 94% din sumele atrase, iar dobanda minima acceptata a fost de 6,50% pe an.

"Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei au crescut usor luni dimineata la 6,5-7,5% pe an, in asteptarea licitatiei BNR pentru depozitele la doua saptamani, iar dupa ce banca centrala a anuntat ca a atras 1,5 miliarde lei, cat anuntase initial, dobanzile au scazut usor la 5,75-6,75% pe an. Probabil unii jucatori sperau ca BNR va atrage mai mult decat anuntase initial", a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank, citat de NewsIn.

Banca centrala si-a schimbat strategia de sterilizare a leilor in exces ai bancilor pe 9 iulie, cand a inceput sa atraga acesti bani in depozite la doua saptamani la dobanzi ce variaza de la o banca la alta, spre deosebire de licitatiile anterioare in care atragea surplusul de lei in depozite la o luna si acorda o dobanda anuala fixa egala cu cea de politica monetara.

Faptul ca banca centrala atrage bani pe perioade mai scurte de timp permite bancilor sa isi controleze mai bine lichiditatile, sustin analistii si dealerii din piata.

Luni, 27 august, au intrat in piata 1,973 miliarde lei, atrase in urma cu doua saptamani de BNR la o dobanda anuala medie de 6,60%, Banca centrala a atras la licitatia similara de lunea trecuta 3 miliarde lei in depozite la doua saptamani si a acordat o dobanda medie de 6,89% pe an.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,2492 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu 107 lei vechi (0,33%) fata de euro, de la 3,2599 lei/euro, cat era vineri.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 6,28% pe an, fata de 6,38% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a coborat la 7,19% pe an, de la 7,44% pe an, cat era vineri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri