Moneda nationala s-a depreciat miercuri cu peste trei bani (0,92%) fata de euro pana la 3,3238 lei/euro, ca urmare a valurilor de cumparari de valuta din prima parte a sedintei valutare, ca urmare a datelor negative despre economia Romaniei si a miscarii regionale similare, sustin dealerii.
"Piata valutara e mai linistita decat ieri, dar leul a continuat sa aiba o tendinta de depteciere fata de euro, in vreme ce celelalte monede emergente au avut o evolutie relativ stabila", a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, citat de NewsIn.

Cursul afisat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,3238 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu 304 lei vechi (0,92%) fata de euro, de la 3,2934 lei/euro, cat era marti.

Dupa deschiderea sedintei valutare la cursul de 3,31 lei/euro, la un nivel similar cu cel de marti seara au urmat cumparari masive de valuta care au depreciat leul pana la 3,3240-3,3270 lei/euro. Ulterior leul a recuperat teren pana la 3,3125-3,3150 lei/euro, iar in jurul orei 14:00, euro era cotat la 3,3200-3,3235 lei.

Deprecierea leului a inceput inca din a doua parte a sedintei valutare de luni, dupa comunicatul dat de agentia de rating Standard&Poor's care a incadrat Romania in categoria unor tari care ar putea avea probleme de lichiditate. Cresterea rezervelor valutare ale Romaniei cu peste 10% a fost interpretata de multi investitori ca un semnal al interventiei efectuate de Banca Nationala a Romanmiei (BNR) pe piata valutara in cursul lunii august - un motiv in plus pentru deprecierea leului. De asemenea, cresterea inregistrata de produsul intern brut (PIB) in al doilea trimestru, de doar 5,6%, sub asteptarile pietei, a avut un impact negativ asupra investitorilor.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat, in prima parte a zilei, intre 1,3567 si 1,3630 dolari/euro, iar in jurul orei 13:30, ora Romaniei, cotatia era de 1,3589 dolari/euro. Cursul afisat miercuri de BNR arata o depreciere a monedei nationale cu 240 lei vechi (0,99%) fata de dolar, de la 2,4222 lei/dolar, cat era marti, la 2,4462 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de miercuri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 5,29% pe an, fata de 5,62% pe an cat in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a coborat la 6,31% pe an de la 6,56% pe an, cat era marti.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei se mentin la 5,5-6,5% pe an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri