Leul este cea mai supraevaluata moneda din pietele emergente si ramane vulnerabila la o posibila criza regionala, deoarece economia are dezechilibre majore, politica fiscala e prociclica, iar situatia politica e nesigura, spun analistii Danske Bank.
"Leul este cea mai supraevaluata moneda din toate pietele emergente pe care le urmarim. Unele dintre modelele noastre arata faptul ca leul ar putea fi supraevaluat cu peste 30%", se arata intr-un raport al bancii daneze.

Mai mult, ca urmare a cresterii volatilitatii cursului de schimb al leului din ultima perioada, actuala dobanda cheie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 7% pe an, nu ofera garantii investitorilor implicati in tranzactii speculative de tip "carry trade", in care investitorii se imprumuta in monede cu randament mic, precum yenul, pentru a face plasamente in monede cu randament mare, asa cum este si leul, se mentioneaza in raportul citat de NewsIn.

Analistii Danske Bank dau o recomandare de cumparare a monedei europene pe cotatia euro/leu in pietele valutare la vedere. "De la inceputul lunii iulie, leul romanesc s-a depreciat considerabil. Totusi, credem ca este loc pentru o depreciere si mai puternica", se mentioneaza in raport.

Principalii factori care contribuie la deprecierea leului sunt slabiciunile economiei romanesti, considerata printre cele mai dezechilibrate din regiune, cu piete de active "supraincalzite", o crestere "excesiva" a creditarii si un deficit de cont curent foarte mare. "Finantarea mare de care are nevoie Romania pentru acoperirea dezechilibrelor externe mari, face ca economia romaneasca sa fie foarte sensibila la restrangerea creditarii pe plan mondial", se spune in raport.

Romania este plasata de analistii de la Danske Bank intr-un grup de tari din care mai fac parte Bulgaria si statele baltice, care au un risc ridicat de corectii in economie si de aparitie a unor probleme financiare.

Analistii Danske Bank sustin ca tendinta de apreciere a leului din ultimii trei ani s-ar fi inversat. "Potrivit analizelor noastre tehnice, cursul euro/leu va intampina rezistenta in jurul pragului de 3,40 lei/euro. Daca acest nivel nu rezista, urmatorul prag de rezistenta se va situa in jurul a 3,55 lei/euro", se mai arata in raport.

Ultimele estimari ale Danske Bank privind cotatia leului fata de moneda europeana indica un curs de circa 3,40 lei/euro peste trei luni, 3,50 lei/euro peste sase luni si 3,60 lei/euro peste un an.

Analistii de la Danske Bank au avut in timp, estimari pesimiste in ce priveste evolutia leului, care nu s-au confirmat totusi. Banca daneza estima, la finalul lunii mai, o depreciere a leului cu 8,5% in urmatoarele trei luni, pana la o cotatie de 3,55 lei/euro, care urma sa se adanceasca ulterior pana la 3,60 lei/euro. La finalul lunii august, cursul era de 3,27 lei/euro, cu 7,8% sub estimarile economistilor de la Danske Bank.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri